Повишават качеството на приемната грижа

Децата с увреждания получават по-качествени услуги след закриването на домовете

Размер на шрифта: a | a | a 18:00 26 януари 2016
Нов проект “Приеми ме” ще стартира тази година, съобщи началникът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Ирена Баирова. В него ще се акцентира не толкова върху броя на приемните семейства и увеличаването им, а върху качеството на полаганите грижи за деца, останали без родителска ласка по една или друга причина. През последните години се забелязва тенденция за популяризиране на услугата “приемни семейства”, даваща възможност за отглеждане в близка до семейната среда на деца, лишени от родителска грижа. Предвижда се и разширяване на обхвата на социалната услуга. Към момента в Добричка област са утвърдени 51 приемни семейства, в които са настанени 41 деца.
Друг основен акцент в социалната политика през изминалата година бе деинституционализацията и закриването на домовете, в които се отглеждаха деца без родители или малчугани с увреждания. В края на миналата година бе прекратено функционирането на Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари. Преди години в него се отглеждаха между 70 и 100 деца с тежки увреждания. В момента всички те са разпределени в различни центрове и получават грижи, съобразени с индивидуалните им потребности. В Добрич са обособени центрове за настаняване от семеен тип, където в къщи са настанени по 12 деца и това спомага за отглеждането им в среда, близка до домашната и полагането на по-адекватни и съобразени с нуждите им грижи.
Приключва и процесът по деинституционализация и в домовете за деца лишени от родителски грижи в Овчарово и “Дъга” в Добрич. Подрастващите също са разпределени в социални услуги от нов тип. Продължава да функционира Дома за медико-социални грижи за деца, който обаче е към Министерсвото на здравеопазването и то трябва да вземе решение за преобразуването му. Обсъжда се възможността за нови социални услуги, насочени към изоставените от родителите си деца и такива, които имат специфични потребности. От подобни услуги потребност в Добрич има и те ще залегнат в новата социална стратегия в Добричка област. В бъдеще усилията ще бъдат насочени изцяло към превенция на изоставянето на деца, за да се намали броят на малчуганите, лишени от родителски грижи, поясни Ирена Баирова.
Новата стратегия за развитие на социалните услуги в Добричка област до 2020 г. трябва да бъде разработена до март тази година, обяви областният управител Детелина Николова. В стратегията е предвидено създаване на приют за безпризорни. В нея ще се търсят решения и за съдбата на сградата на закрития дом в Крушари, където се очаква по предложение но добруджанската община да бъде разкрита нова социална услуга. 
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.