Повечето от язоворите в община Добричка са проблемни

Размер на шрифта: a | a | a 18:26 28 юни 2018
Автор: ДТ
Язовирите, общинска собственост,  на територията на Добричка община, са 15 на брой. „В общината няма проектна информация за нито един от язовирите. Техническата информация за тях, с която разполага общинската администрация, е ограничена и е резултат на проведени разговори със специалисти и предоставени частични архивни данни от „Напоителни системи”ЕАД” – каза кметът  Тошко Петков в докладната си. През 2017 г. за всички язовири са  изготвени комплексни  оценки за техническото им състояние, които са приети от Експертен технически  съвет.  През месеците март-април и септември-октомври 2017 г., комисия, назначена от кмета  на общината, е извършила оглед на язовирните стени и съоръженията към тях. По-голяма част от язовирите не са в добро техническо състояние. Някои директно са  предложени за ликвидация.
Предаварийно е  състоянието на  язовир „Бенковски”. Това е заключението на комисията. Направено е предложение за неговата ликвидация. В предаварийно състояние е язовир „Смолница 1”. Експертното предложение е той да бъде ликвидиран. Има предложение и за ликвидация на язовир „Воднянци”. В Протокол от 4 септември  2017 на експертния съвет   се казва, че язовирът е с аварирала стена. При проверка от 11 октомври 2017 е дадено предписание  нивото на водата да не превишава котата на мъртвия обем до неговото ликвидиране. Нивото на водата се следи от кмета на населеното място, както и от оператора на язовирните стени.
Язовир „Златия-1” също е в неизправно и неработоспособно състояние.  Експертното предложение да  той да бъде ликвидиран. „Златия -2” е в частично , неработоспособно състояние по отношение на технологичната му сигурност. Прието е предложение  за ремонти по преливника, входната шахта на изпускателя, почистване на езерото от наноси и други дейности, както и  язовира да се използва за напояване и рибовъдство. Язовир „Карапелит” е с нарушен показател за технологична сигурност, без  опасност  за конструктивната сигурност. Има предписание за извършване на ремонт на преливника. Съоръжението е отдадено под наем.
За „Плачидол 1” има препоръка за  уширяване на преливника и негов ремонт. Срокът е бил до май тази година. Предписанието от края на миналата година е за поддържане на нивото на един метър под котата на преливника. Последвала проверка е установила, че то се изпълнява от концесионера.  „Плачидол 2”  не изпълнява функциите си като водохранилище. От началото на август м. г. язовирът се стопанисва от наемател,  който е изпълнил направените предписания,  а през декември е изготвил проект за ремонт и проект за неговата експлоатация.
Всички предписания за почистване на преливника, отстраняване на камъни и растителност е изпълнил и наемателят на Язовир ”Полковник Иваново”.  „Смолница 2” е със стабилна язовирна стена и изпълнява ретензионнни функции. За да се осигури неговата функционалност  са направени предписания за изграждане на преливник, отводящ канал и възстановяване на основния изпускател. Язовир „Алцек” е в добро състояние. Изправно и частично работоспособно е състоянието на „Вратарите”. Прието е да се извършат лабораторни анализи на водата в язовира и да се установи нейната степен на замърсяване. След направената проверка е установено, че водата е годна за поливане. Проверка от април тази година е дала предписание за премахване на растителността от язовирната стена.
Проверките, извършени през март, април, юли, септември, октомври, декември миналата година, както и  тази година, показват, че предписанията се изпълняват и се следи  и нивото на водата. „Фелдфебел  Денково 1” и „Фелдфебел Денково 2” са язовири в неизправно състояние. Те са трайно сухи и предложението за тях е да бъдат ликвидирани.
„Въпросът с язовирите е много сериозен. Нямамеме документация за тях, зависи от Общинския съвет колко и дали ще се ликвидират язовори. Кои ще бъдат предадени на бъдещото държавно предприятие също ще каже Общинският съвет.Дотогава обаче ние ще си изпълняваме предписанията, има заделени финансови средства. Много малка част от язовирите се използват за поливане, риболов и спорт” – каза още кметът Петков.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.