Потвърдиха резултата от изборите за общински съветници в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:06 17 ноември 2015
Автор: Пламен Николов
Административният съд в Добрич потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен резултата от изборите за общински съветници в областния град. Той бе оспорен с жалби от ГЕРБ, “Движение 21” и кандидатите за общински съветници от листата на БСП Светлин Колев, Дариела Вълканкина и Светла Демирова. Жалбоподателите твърдят, че при преброяването на бюлетините от секционните избирателни комисии са допуснати грешки и впоследствие некоректно е отразено в протоколите разпределението на гласовете по политически сили, на преференциалния вот, на действителните и недействителни бюлетини. Всичко това е оказало влияние върху обявения изборен резултат и той би следвало да бъде обявен за недействителен, смятат от ГЕРБ, Движение 21 и БСП. Жалбите са мотивирани със сигнали, получени в изборната нощ от застъпници. Поставеното искане пред съда бе за повторно броене на всички бюлетини в 128-те секции на територията на Добрич.
Според съда жалбоподателите не са посочили достатъчно аргументирано конкретни съществени нарушения, а твърденията им се градят основно върху предположения.
Магистратите отхвърлиха искането за повторно броене, защото в протоколите няма вписани възражения на членове на СИК или на застъпници, които да отразяват забелязани от тях нарушения. Отхвърлено бе и искането за ангажиране на свидетели, защото по казуса има достатъчно писмени доказателства. Съдът даде възможност на жалбоподателите да оспорят протолите на секционните избирателни комисии, като им припомни, че трябва аргументирано да докажат, че в документите са вписани неверни данни.
Що се отнася до очевидната фактическа грешка в секция 6, където 125 гласа зза ГЕРБ са вписани в полето на следващата по номер политическа формация, безспорно е, че тя е била поправена при предаване на протокола в ОИК, като поправката е заверена с подписите на присъстващите членове от ръководството на секционната избирателна комисия.  Съдът намира мотивировката в жалбата на “Движение 21”, че са очаквали повече гласове, за несериозна. Разминаването между очакванията и действителния резултат не е довод за допускане на повторно броене. Жалбоподателите не са опровергали с доказателства отразените в секционните протоколи факти, поради което съдът приема писмените документи за достоверни. Недоказани са твърденията, че визираните грешки могат да променят крайния резултат, както и разпределението на мандатите между политическите сили в Общинския съвет, или на подреждането в листите с оглед получени преференции. С тези мотиви трите жалби са отхвърлени като неоснователни. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.