Потребители-доброволци ще помагат на Агенцията по храните

Размер на шрифта: a | a | a 21:33 10 април 2014
Автор: Галина Михайлова

Регистър на доброволци се създава към Областната дирекция по безопасност на храните. Началото на инициативата, която се реализира в цялата страна бе сложено вчера, когато в ОДБХ- Добрич се състоя ден на отворените врати. Идеята е в доброволческата структура да се привлекат активни потребители, които да се включат в така наречения граждански контрол. Те могат да участват в проверките, които правят екипите на ОДБХ, както и да сигнализират за проблеми, които са обект на работата ни в дирекцията, поясни директорът на ОДБХ-Добрич д-р Розалина Брайкова. Записванията на желаещите да сътрудничат на доброволни начала граждани започнаха вчера. Включените в регистъра ще преминат и обучение. Д-р Брайкова поясни, че в момента се разработва ръководството, което ще регламентира работата на доброволците.
Целта на организирания Ден на отворените врати в ОДБХ е да бъдем по-близо до хората, да им обясним в какво точно се изразява работата ни, каза д-р Брайкова. Гражданите, посетили вчера областната дирекция по безопасност на храните се запознаха с дейността и някои специфични характеристики на контрола, осъществяван от институцията. От специалистите в ОДБХ бе предоставена информация за горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99. Потребителите имаха възможност да се възползват от съвети по конкретни проблеми, а представителите на бизнеса – да се консултират по теми, свързани с контролната дейност на институцията.
1 502 проверки в търговската мрежа са направени от ОДБХ през първото тримесечие на 2014 г. От тях 113 са в складове, а 203 – в производствени предприятия. При проверките са дадени 302 предписания и са съставени 34 акта за констатирани нарушения. Бракувани са 850 кг. храни. Най-често констатираните нарушения са свързани с етикетирането, незаверени здравни книжки, неизпълнени в срок предписания и др. От началото на годината до сега няма затворени търговски обекти в областта, поради установени драстични нарушения. Заради наближаващия Великден са направени допълнителни 72 проверки в търговската мрежа, съобщават от ОДБХ.
 Към момента в областната дирекция по храните няма постъпили сигнали за продажба на яйца или агнешко месо на нерегламентирани места, добавиха от ОДБХ. Подобни нарушения са констатирани, но при търговията с прясно мляко. Пуснати са предписания, за да се преустанови тази практика. От дирекцията, заявяват, че и през наближаващите празнични дни в дирекцията ще има дежурни екипи, които ще извършват проверки по магазинната мрежа и ще отговарят на постъпилите сигнали за нередности в търговски обекти. Предвижда се заради празниците да бъдат проверени над 200 обекта, свързани с производството и търговията с агнешко месо, яйца и козунаци.   
Вчера представители на медиите бяха включени в тематичните проверки на два обекта в Добрич – супермаркет “Била” в централната част на града и хлебозавода на “Добруджански хляб” АД. Обект на проверката в супермаркета от голямата търговска верига бяха традиционните за Великден продукти – агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци. Екипът на ОДБХ провери условията при които се съхраняват, етикетирането и документацията, свързана с тях.  И при двете проверки не бяха констатирани нарушения.
 реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.