Популяризират с нова кампания проекта за саниране на жилища

Размер на шрифта: a | a | a 21:07 17 септември 2013
Министерството на регионалното развитие стартира третата информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие. От 17 до 19 септември на площад “Свобода” в Добрич от 16 до 19 ч. ще се проведат информационни дни по проекта. По време на информационната кампания ще се проведат и срещи с управители на етажната собственост, на които ще се даде отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всякаква допълнителна информация, интересуваща гражданите. Втората среща е насрочена за днес от 18 ч. в голямата заседателна зала на Община Добрич.
Информационната кампания ще се проведе в общо 36 града в периода 10 септември – 23 октомври 2013. Във всеки от тях ще бъде разположен информационен кът, в рамките на който гражданите ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта.
Проектът „Енергийно обновяване на българските домове” обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците получават финансова помощ до 75% от необходимите средства за обновяване. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване с цел установяване на техническите характеристики на сградата, изготвяне на технически паспорт и изследване за енергийна ефективност. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми или банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда,блок или секция.
328 заявления за включване в проекта са подадени до 13 септември 2013 г. Сградите са в 32 града. Само в 4 града няма подадени заявления - Велинград, Ловеч, Силистра, Търговище. Най-много са заявленията в София – 94. В Добрич до момента са кандидатствали 10 сгради. В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 225 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри. Досега са одобрени 191 сгради. Отхвърлени са 19. 6 заявления са върнати за коригиране.
Получават се и все повече заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност, като общият им брой до момента е 28. Сключени са 19 споразумения за финансова помощ, първите от които бяха за сгради в София, но вече има и в Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.