Половината прасета от задните дворове на Добричка област са нерегистрирани

Размер на шрифта: a | a | a 16:45 09 септември 2018
Автор: ДТ
1 сигнал е от имало от Дуранкулак в Добричка област за вороятно огнище на африканска чума по свинете, но пробата е отрицателна – каза на заседание на Областния координационен щаб директорът на регионалната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. На заседанието стана ясно, че от преброяването на свинете в задните дворове, което тече в момента в областта, излизат много неригистрани. По неокончателно преброяване те са 1736, а сметките на ветеринарите са били около 700-800. Те се разпределят  по общини така - в Шабла – 132, Крушари – 337, Добричка – 508, Тервел – 178, Каварна – 285, Балчик – 44, Ген. Тошево – 362. Друга задача, която областният управител Красимир Кирилов постави пред кметовете е по населени места да се определят площадки за загробване на животните при евентуална епидемия. „Тази задача е приоритетна и всички органи, които отговарят за промяна на предназначението на земеделски земи, са готови да окажат съдействие”- каза още Кирилов. На кметовете беше поставена и задачата да разпространят съветите за отглеждането и клането на прасетата на Агенцията по безопасност на храните във всяко село и до всеки дом.
Фермите тип А за отглеждане на прасета в Добричка област са 8, от които  пет в община Ген. Тошево. В община Добричка, в село Козлодуйци, има комплекс за 50 000 свине.
 „Всички стопани, които имат нерегистрирани свине, са в нарушение на закона и при евентуално възникване на зараза от африканска чума няма да получат обезщетение” - каза д-р Каменов. Той коментира, че задните дворове са потенциално най-опасни за разпространението на болестта и апелира стопаните да не хранят животните с кухненски отпадъци.   
За да са редовни отглежданите прасета, те би следвало да са закупени от специални места, които имат право да продават, а такива са фамилните ферми тип А промишлени и Б . Тези, които отглеждат нерегистрирани животни са в нарушение на закона, а ние не можем да ги въведем в информационната система все едно са паднали отнякъде - заяви още д-р Каменов. Компенсацията е само за собствениците на убити, но идентифицирани животни, които се отглеждат в регистрирани стопанства, припомни той.
„Оградата по границата в Румъния е изградена. В Крушарско остава един участък от около 30 км, които следващата седмица ще бъдат подсилени с мрежата, тип „Бруно” – каза на заседанието Цанко Николов, директор на „Горско стопанство”-Добрич.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest... ЕНЕРГО-ПРО приема клиенти в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.