Подредиха изложба с творби на Петър Дачев

Експозицията е посветена на 120 годишнината от рождението на художника

Размер на шрифта: a | a | a 18:33 20 юли 2016
Автор: ДТ
По повод 120-годишнината от рождението на Петър Дачев Регионален исторически музей – Добрич уреди поредната си изложба с творби на художника. Този път се представят картини, непоказвани близо 90 години – от първото и единственото им излагане пред публика през 1929 г. в Галерията на шестте в София, съобщава д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич. Това са така наречените цариградски пейзажи, рисувани с известно прекъсване в турската столица през периода 1924 – 1932 г. Музеят разполага с около 500 творби от този цикъл, от които е подбрал близо 50. Посетителите ще се докоснат до магията на Цариград, тъй като в експозицията картините са съчетани с откъси от книгата на Петър Дачев „Непознатият Цариград“, излязла през 1943 г. Представена е срещата на култури, на различни исторически сюжети, на хора от цял свят. Пъстър е Цариград и авторът се е постарал да ни покаже част от многото му лица. Минарета и кръстове, ханове, пазари, кафенета, тесни улички, площади се редят пред нас като в калейдоскоп. Но в тези картини не липсват и хората: на едно място силует на забулена самотна жена, на друго няколко мъдри старци под дървото на Еюп, на трето пехливани, вкопчени в здрава хватка. Градът оживява пред нас – едновременно реален и приказен, обяснява д-р Митева. 
В своята изложба за първи път музеят показва Удостоверението за раждане на художника, което дава основание да се коригира рождената му дата на 14 юни 1896 г.; ученическата му книжка от Държавното рисувално училище в София, според която прецизираме периода на обучението му; неговата служебна карта като редовен сътрудник на утринния всекидневник в. „Нови дни“; документи от пребиваването му в Цариград, лична кореспонденция, ръкописи, отзиви за книгата му и за изложбата на същата тема; снимки и др. 
Регионален исторически музей – Добрич съхранява близо 4 000 картини, ескизи и скици на художника Петър Дачев, както и други материали за него, което е дало основание още през 1987 г. в музея да се създаде специален фонд „Петър Дачев“. През тези няколко десетилетия оттогава досега музейните специалисти се опитват да популяризират изкуството на този не толкова известен български творец, чийто живот е свързан и с Добрич, където семейството му се преселва да живее в края на 19-ти век. Културните ценности постъпват в музея благодарение на едно голямо дарение, публично оповестено чрез уредената в залите на Художествената галерия в Добрич в периода 31 март – 30 април 1988 г. изложба „Вещи, документи и художествени творби от дарението на Пенка Петрова Дачева – сестра на Анастас Петров и художника Петър Дачев“.
Настоящата изложба ще остане подредена във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков” до 17 септември. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.