Подписаха договорите за отпускане на европейските пари за пострадали от наводненията

Размер на шрифта: a | a | a 19:46 01 юни 2015
Първите договори, по които 10 публични институции получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност“ във връзка с бедствията от периода 19-23 юни 2014 г., бяха сключени вчера в София. Общата стойност на договорите е 6 420 766 лв. Контрактите бяха сключени с общините Добрич, Копривщица, Шумен, Антон, Созопол, Габрово, Никола Козлево, както и с Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, дирекция “Благоустройство и геозащита” в регионалното министерство. Подписите си под договорите поставиха зам.–министърът на регионалното развитие и благоустройството и координатор на помощта от фонд „Солидарност“Деница Николова.
Основната цел на проектите е да се подпомогнат институциите да бъде възстановена инфраструктурата, пострадала от бедствието. В Добрич средствата са за възстановяване функционирането на обекти, засегнати от наводнението и осигуряване на превантивна инфраструктура. Средства са преведени и за възстановяване и осигуряване на превантивна инфраструктура в общините Балчик и Аксаково –укрепване на три свлачища.
Бенефициентите имат срок от 18 месеца за изпълнение на проектите.
Очаква се в най-скоро време да бъдат одобрени проектите и на останалите изпълнителни органи, кандидатствали за средства по първото заявление. С финансовата помощ ще бъдат изпълнени проекти за възстановяване на засегната от бедствията републиканска пътна инфраструктура, ще се извършат укрепителни и отводнителни работи, ще се изградят подпорни стени. Страната ни е подала три заявления за подпомагане към Европейската комисия – едно за справяне с последиците от наводненията от юни 2014 г., с декларирани щети в размер на 311 милиона евро, едно за регионално бедствие за наводненията в Мизия от август 2014 г., с щети за 75, 191 млн. евро, както и за бедствията от края на януари и началото на февруари 2015 г., с общи преки щети 243, 305 млн. евро.
По първото заявление на България бяха предоставени 10,5 млн. евро. По второто, страната ни предстои да получи 1, 98 млн. евро, а третото е в процес на оценка от ЕК, но се очаква да бъдат отпуснати над 6 млн. евро. С третото заявление България се възползва от възможността да поиска авансово средства.  
Помощта, получена от фонд „Солидарност“ на ЕС се разпределя между пострадалите общини и ведомства на базата на приетата с решение на Министерския съвет методология. След уточняване размера на помощта, се определят операциите, които ще бъдат финансирани и се отправя покана към институциите, които могат да получат финансиране да подадат проектни предложения. Предвид факта, че времето от подаването на заявлението до одобряването на средства по нея отнема повече от година, процедурата за кандидатстване от страна на изпълнителните органи и необходимите документи са максимално опростени.
По схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за щетите от бедствията през юни 2014 г. бяха получени общо 23 проектни предложения, с които беше поискано финансиране на общо 18 876 992 лв. при разполагаем ресурс от 20 618 574 лв. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.