Подготвят продажба на тролейбусната кабелна мрежа

Одобриха съкращения в “Тролейбусен транспорт”

Размер на шрифта: a | a | a 20:48 29 април 2014
Промяна в характера на собствеността на тролейбусната кабелна мрежа в Добрич и оборудването от публична в частна общинска собственост бе гласувано за втори път на сесията на Общинският съвет вчера. Причината бе, че решението на Общинският съвет от март бе върнато за преразглеждане от Областния управител на Добрич Недко Марчев, с указание за неговата отмяна. Мотивите на Областния управител са, че решението е прието с гласовете на 27 общински съветници, а съобразно изискванията на Закона за общинската собственост, за да е законно решението, необходимо е мнозинство от две трети от общия брой на съветниците, като в заповедта се излагат съображения, че това мнозинство представлява минимум 28 общински съветници.
Част от тролейбусната кабелна мрежа в Добрич не се използва, тъй като по нея не преминават тролеите, а според управителя на „Тролейбусен транспорт” ЕООД за друга част след оптимизация на линия 111 би могло също да не се движат тролейбуси. Така тази част от кабелната мрежа не е предназначена за трайно задоволяване на обществени потребности. Освен това се взима предвид, че от 1 юли отпада тролейбусния транспорт в Добрич и останалата част от мрежата също няма да се използва, мотивира се вносителят на докладната зам.-кметът на Добрич Надежда Петкова. Кабелната мрежа е собственост на Общината и е обявена за публична общинска собственост.
Общинският съвет гласува промяна в характера на общинската собственост на тролейбусната кабелна мрежа и оборудването от публична в частна общинска.
Докладната породи дебати относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Добрич. Конкретното решение е една малка стъпка, но без обща визия за бъдещето, работи се на “парче”, заявиха няколко общински съветници. Тема на обсъжданията бяха приходите от евентуалната продажба на кабелната мрежа и какви дейности ще се финансират с тях.
Кметът на Добрич Детелина Николова, каза че дружеството “Тролейбусен транспорт” трупа все повече загуби. Процесът не може да се спре, но негативите могат да бъдат минимализирани.
На сесията бе предложено заради сериозността на проблемите , свързани с обществения транспорт в Добрич да се проведе отделно заседание на Общинския съвет по тази тема.
Без никакви дебати бе приета друга докладна , свързана с бъдещето на “Тролейбусния транспорт”. Внесеното като допълнителна точка проектопредложение за приемане на план за оптимизиране дейността на дружеството и намаляване разходите и персонала получи подкрепата на местния парламент. Вносител на докладната бе зам.-кметът на Добрич Надежда Петкова.
Управителят на “Тролейбусен транспорт” ЕООД инж. Митко Митев представя пред общинските съветници подобен план за втори път. В настоящия вариант планът предвижда ново щатно разписание, с което списъчният състав на дружеството от 89 души да бъде намален със задна дата (от 1 февруари) на 65 души. През май ще бъдат съкратени още двама служители от ремонтната група. От общо 19 кондуктори на работа остават само 5. Това са само част от промените предвидени в плана за оптимизиране дейността на дружеството и намаляване разходите и персонала на “Тролейбусен транспорт”. Очаква се намалението на Фонд работна заплата след съкращенията да е около 11 000 лв. месечно. Тези мерки няма да доведат до общо подобрение на икономическото състояние на дружеството, но ще намали размера на трупащите се загуби. Продължава процесът на задлъжняване с 800 – 900 лв. на ден, твърди инж. Митев.   

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.