Подготвят национален протест срещу поскъпването на водата

Размер на шрифта: a | a | a 17:55 14 януари 2018
Автор: ДТ
Има нагласа да се подготви национален протест срещу увеличението на цената на водата – каза Майя Сапожникова – една от организаторите на протестния митинг в Добрич вчера. Над 150 добричлии се събраха пред областната управа, за да протестират на фона на възрожденски песни и много лозунги срещу увеличението на цената на водата в Добрич. То е с 4 стотинки – по предложение на „ВиК”-Добрич,и трябва да бъде обсъдено днес на заседание на КЕВР. В момента цената на водата е 2,96 лв. за куб. м „На срещата ни с управителя на „ВиК”-Добрич, Тодор Гикински на 6 декември м.г. той ни увери, че цената на водата няма да се увеличава. Още Петър Калчев, предишен управител, говореше за постепенно намаление на цената на водата”- заявиха протестиращи.
Протестът беше под наслов „И стотинка е много”. Беше аргументиран с постоянното спиране на водата в Добрич и региона, с лошото й качество,  пониженото налягане, загубите от 85 процента и неплащането от много абонати – най-вече в циганските квартали. 
Да подкрепят протеста дойдоха и кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместника му Боян Коларов. „Имал съм няколко разговора в регионалното министерство, тъй като „ВиК”-Добрич, е държавно дружество за проблемите, които ни създават – постоянно и безразборно разкопаване на улиците след аварии и след това неасфалтирането им от тяхна страна, което поемаме ние като община и харчим излишни пари. Дал съм папка с информация и снимки на министъра. Резултат от тези разговори засега няма” – категоричен е кметът. Той потвърди, че е водил разговори и  с настоящия управител на „ВиК” за правила за разкопаване на улиците при водни аварии, което досега не се  е случило, както и възстановяването на настилката от страна на водното дружество, което е тяхно задължение.
Простиращите направиха шествие през центъра на града с възгласи и лозунги „Водата спира – ние не”, „Оставка”, С цената на водата ни вадите душата“,“ Мръсни или жадни?Трябва ли да избираме….“,“И една стотинка е много“, „Урок по математика  - 2.96  плюс 4 не е равно на 3.28“ , Стига аварии, искаме вода” и др.
Започна подписка в подкрепа на отвореното писмо, което също бе прочетено пред събралите се граждани  и адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, омбудсмана, Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител на Добрич и до общината, в което се заявява позиция против предложеното увеличение на цената на водата. В него се иска оставка на сегашания директор Тодор Гикински, както и на Съвета на директорите на дружеството.
Поскъпването на цената на водата в Добрич до 3,28 лв на куб. метър на месец, както говори управителят на „ВиК”-Добрич, е и социално непоносима – бяха категорични протестиращите.
На фона на възрожденски песни и на националния химн над добричлии заявиха защо цената на водата в Добрич не трябва де повишава. „Новият управител носи малките помпи за ремонт в Пловдив, за което ползва микробус. Нова малка помпа струва около 200 лева, а само пътят до Пловдив е около 800 лв. По този начин той ликвидира звеното за ремонт на помпите във „ВиК”-Добрич, което беше от 8 души електроинженери и специалисти. Предлагаше работа като шофьор на багер и др. Заради това, аз напуснах „ВиК” и сега отивам в Германия като метач” – каза електроинженер. „Докато се вдигаше много шум за поправянето на помпите в помпена станция „Приморци” и дни наред нямаше вода в Добрич, никой от ръководството не каза и дума за  ремонта на работилницата там, която по показани снимки изглежда като приемна на управителя. Говори се още, че Гикински е взел на работа в Добрич около 10 души от Сандански, като им прави битовка в базата на „Добрич 1”- заявиха участници в протеста. „След смяната на Петър Калчев, положението във „ВиК”-Добрич, съвсем се влоши. При предишния управител Димитър Радушев се заложи на режима на водата, което при пускането й с налягане съсипа тръбите. Тази политика продължава и при сегашния управител Гикински. Съсипа се и зонирането на града, което имаше за цел при авария максимално малка част от него да остава без вода” - казват бивши работници във водното дружество.
Не стана ясно и как Гикински посочи цена за кубик вода от 3,24 лева за куб. м , след като настоящата цена е 2,96 лв – питаха още протестиращите.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.