Подготвят фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”

Проявата е част от програмата по отбелязване на 130 г. от рождението на поетесата

Размер на шрифта: a | a | a 17:38 18 април 2018
Автор: ДТ
Фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”, представяща документи  за живота и многопластовото творчество на именитата поетеса се открива на 23 април от 10 ч в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе”. Тя е част от инициативите , свързани с отбелязването на 130 –годишнината от рождението на поетесата (1888 – 1983) и е част от програмата със събития, подготвени в рамките на Похода на книгите, който се организира през април от Регионална библиотека „Дора Габе”. Идложбата по-късно ще гостува и в Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и в други културни институции в областта, и страната. 
Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” разкрива съществени моменти от един дълъг и богат на дела житейски път на видната добруджанка чрез документи и фотоси от различни периоди и различни сфери на нейната реализация. Документите са част от библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на Виолета Пенева, Издателска къща „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”. Потребителите и гостите на библиотеката могат да видят факсимилета на документи, ръкописи, кореспонденция, снимки, свързани със семейството й, с хора и факти от нейния личен и творчески живот. Специално място заема приятелството на Дора Габе с децата – показани са изображения на книги за деца, както и фотоси, запечатали срещи на поетесата с деца от Добрич и страната.
Известна е нейната силната връзка с Добруджа и усилията й, насочени към добруджанското национално движение за освобождението на нашия край от румънска окупация. Този важен аспект от живота й също е разкрит чрез снимки и текстове. Активната преводаческата дейност на Дора Габе е представена  чрез изображения на книги на чужди автори, преведени от нея.
Изложбата ще остане експонирана в библиотека „Дора Габе” до 31 май. ДТ


реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.