Кметът Детелина Николова и новият почетен гражданин на Добрич Барбара Геринг. Снимка Григор Маринов

Почетният гражданин на Добрич Барбара Геринг: Идвайки тук все едно се завръщам у дома

Размер на шрифта: a | a | a 20:11 25 септември 2013
Автор: Галина Михайлова
С това емоционално и топло изказване Барбара Геринг – новия Почетен гражданин на Добрич стопли сърцата на присъстващите на тържественото заседание на Общинския съвет, което по традиция се провежда на 25 септември – Денят на Добрич. На заседанието се състоя официалната церемония по удостояването на швейцарския еколог и дарител със званието “Почетен гражданин на град Добрич” за 2013 г. Барбара Геринг получи от кмета на Добрич Детелина Николова художествена пластика, диплом и плакет с герба на града. Званието бе връчено на швейцарския еколог и дарител за нейната и на Сдружение „Про Зоо Добрич”, Шафхаузен, дългогодишна, последователна и всеотдайна благотворителна дейност, инициатива и подкрепа за изграждане и развитие на Центъра за защита на природата и животните, за децата, хората и природата на Добрич и България.
Извинявайки се, че няма да може да говори на български език, тя каза че е много развълнувана и удостояването със званието е голяма чест. Причината за вълнението си Барбара Геринг обясни с факта, че е обявена за почетен гражданин на града, който от години е в сърцето й. Когато идвам в Добрич, това малко или много е като завръщане у дома, заяви тя. Новият почетен гражданин на Добрич се върна назад във времето и сподели, че няма да забрави момента, когато преди 16 години пристига в града за първи път, без да познава никого и без да знае български език. Сега няма и помен от толкова тъжно изглеждащия преди 16 години зоопарк и в Добрич се намира най-красивия Център за защита на природата и животните в България, отчете промяната тя. Барбара Геринг подчерта, че за да се случи тази промяна са допринесли усилията на всички, които са прегърнали идеята – Община Добрич, колегите й от Сдружение “Про Зоо Добрич” и др. Тя изказа специална благодарност на съпруга си Курт Геринг, който и е оказал безценна подкрепа през годините. Швейцарският еколог и дарител подчерта, че е напълно наясно с ролята си на свообразен посланик на България. Ангажиментът конкретно към Добрич Барбара Геринг обясни с радостта, която изпитва от постигнатото. Да виждам, че децата са щастливи, докато галят животните в зоопарка… Пожелавам на всекиго да изпита това чувство, защото предизвиканата в другите радост се връща, заяви Почетният гражданин на Добрич за 2013 г.  
Тържественото заседание на Общинския съвет откри председателят на местния парламент Ангел Табаков. Днешният ден е празник за всеки добруджанец и родолюбив българин. Преди 73 години на този ден през 1940 г. е извоювано правото на българския народ да живее обединен  в своята държава. На тази дата всяка година ние мислено съприживяваме отново тази радост, отбеляза Ангел Табаков.
Добруджа е нашия дом - горда съм да бъда кмет на този град, каза кметът на Добрич Детелина Николова. Да се поклоним пред хилядите знайни и незнайни войни отдали живота си за добруджанския край. Има дни, в които грижите на ежедневието се забравят, дни без които не можем, защото ни карат да се чувстваме повече хора, повече българи. Такъв е и денят 25 септември, заяви още в тържественото си слово кметът на Добрич.
 Празникът на града почетоха евродепутатът Преслав Борисов и народните представители Пламен Желязков и Рушен Риза. Сред официалните гости бяха дипломати от чуждестранни консулства и висши офицери от Военноморските сили. Специален гост за празника на Добрич бе видния български дипломат и общественик Иван Станчов. Тържествата уважиха делегации от побратимените общини от Унгария, Македония, Украйна, Турция и Швейцария.
Специален поздрав към присъстващите на тържественото заседание бе изпълнението на оперния певец Георги Петров от триото тенори “Уникалните гласове”.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.