Питат ни по европейски как сме със здравето

102 добруджански домакинства, включени в анкетно изследване ЗА целия ЕС

Размер на шрифта: a | a | a 18:18 12 октомври 2014
Автор: Галина Михайлова
Анкетно изследване „Европейско здравно интервю” провежда Националният статистически институт на територията на цялата страна. Ще бъдат обхванати общо около 4 500 домакинства. 102 от тях са в Добричка област, което включва приблизително около 273 жители на района. Всички те са навършили 15-годишна възраст. Домакинствата, които ще участват в изследването, са в извадката след случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите, поясняват от Териториалното статистическо бюро в Добрич. Изследването стартира на 9 октомври и ще продължи до края на януари 2015 г. Избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори. За да се предотврати възможността за измами, анкетиращите, които са обучени за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросник, ще се легитимират със служебни карти, съобщават от ТСБ - Добрич.
В изследването на територията на областта са включени домакинства от градовете Добрич, Балчик, Каварна, Тервел и селата Фелдфебел Дянково, Изворово, Божан, Крушари и Тюленово.
Различното при това изследване е, че още в началото анкетираните удостоверяват с подпис, че са запознати с условията на интервюто, поясни Неделчо Василев - директор на ТСБ Добрич. Личните данни на всички анкетирани ще бъдат защитени според Закона за статистиката.  
Анкетното изследване „Европейско здравно интервю” се провежда през пет години, по обща методология и единен въпросник във всички държави - членки на ЕС. Тази година участниците ще трябва да се справят с обемен въпросник, коийто общо казано е разделен на три части -  информация за цялото домакинство, за здравословното състояние на конкретния човек и накрая анкета, която участникът в изследването попълва сам. За улеснение на анкетираните са разработени допълнителни таблици, които да им помогнат в отговорите на някои от въпросите. Тематично въпросникът е разделен на четири модула. Първият касае здравния статус, по самооценка на анкетирания. Следва информация за здравните грижи, тоест честотата на посещения при личен лекар, на здравни заведения, използването на медикаменти. Третият модул предвижда събирането на информация за начина на живот – физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушене, употреба на алкохол. Последният модул касае основни социално-икономически характеристики – пол, заетост, образование, икономическа активност и т. н. В зависимост от естеството на въпроса е и периодът, за който се търси информация - две или четири седмици, 6 или 12 месеца. Въпросите са над 100 на брой и всеки от анкетираните трябва да отдели около 30 минути от свободното си време, за да отговори на всички, добавят от ТСБ.
Според резултатите от анкетно изследване „Европейско здравно интервю”, проведено в България през 2008 г., 53 на сто от жителите на Добричка област определят здравословното си състояние като добро, а 21% - като много добро. По ръст мъжете в Добричко са на 13-то място в страната, а жените – на 27-ма позиция. Дамите в областта обаче са сред най-леките, като по-фини са единствено жените в Силистренско. По-конкретно в цифри мъжете в Добричко са със среден ръст 174,6 см. и средно тегло 79,2 кг., а при жените – ръст 160,8 см. и тегло 63,6 кг. Добри са показатели на кръвното налягане на жителите на областта. Оказва се, че добруджанци са и дисциплинирани по отношение на лекарствата. Едва 15 на сто употребяват медикаменти без лекарско предписание, показват данните от изследването през 2008 г. По употреба на алкохол добричките кавалери са на 21 място, а дамите на 24 място в страната, показва още статистиката. Какви ще са резултатите от тазгодишното изследване ще стане ясно в края на 2015 г., прогнозира директорът на ТСБ Добрич.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.