Кметът на Добрич Йордан Йорданов и главният юрисконсулт на Общината Росица Маркова Снимка Григор Маринов

Отмениха финансовата корекция по проекта за депото в Стожер

Размер на шрифта: a | a | a 18:58 22 февруари 2018
Автор: ДТ
Великотърновският административен съд е обявил като незаконосъобразен акта на Управляващия орган по Оперативна програма “Околна среда”, с който на Община град Добрич е наложена финансова корекция в размер на над 4 милиона лева заради грешки и неспазване на изисквания по проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци край добричкото село Стожер. Отменена е корекцията в размер на 3 890 123 лв. за стротелството на депото и още 179 668 лв. за строителния надзор. Според съда актът е незаконосъобразен, защото липсват фактически и правни основания и не са посочени мотиви защо корекцията е за сметка на бенефециента. Съдът счете, че е нарушено правото на защита на Община град Добрич – тя е трябвало в кратки срокове да обжалва различни волеизлияния на Управляващия орган, насочени към налагане на финансова корекция. Поради тези съществени процесуални нарушения актовете на УО по ОПОС са отменени и спорът не е разглеждан по същество. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Община град Добрич е обжалвала в съда няколко поредни писма на Управляващия орган с различни волеизявления, но с една цел – да бъде наложена финансова корекция по проекта за регионалното депо край Стожер. 
Това решение на съда е потенциална възможност да се измъкнем от хватката на финансовата корекция, която в продължение на повече от две години спъва развитието на града, коментира пред журналисти вчера кметът на Добрич Йордан Йорданов. 4,2 милиона лева се равняват на средствата, които Общината харчи за поддръжка на улиците в продължение на 6 години. Финансовата корекция бе един постоянен прът в колелата. Ако това съдебно решение влезе в сила и бъдат възстановени платените до момента средства /а те възлизат грубо на около 2/3 от целия размер на корекцията/, ще можем да се върнем към реализацията на идеите, които имахме в началото на мандата и за които поехме ангажимент пред нашите съграждани, каза още градоначалникът. От момента, в който разбрахме за тази финансова корекция сме опитвали какви ли не начини тя да отпадне, или поне да бъде намалена. В крайна сметка, през лятото на 2016 г. заведохме дело във Великотърновския административен съд. След не по-малко от 5 заседания, на 20 февруари 2018 г. съдът се произнесе с благоприятно за нас решение. Отмяната на акта на Управляващия орган е невероятен успех и той се дължи на усилията, положени от главния юрисконсулт на Община Добрич Росица Маркова и нейния екип, посочи Йордан Йорданов. 
Остава да чакаме дали УО ще обжалва решението на Великотърновския административен съд. Ако то влезе в сила Управляващия орган трябва да възстанови вече платените суми от страна на Община Добрич. Теоретично УО може и да преразгледа казуса с регионалното депо и да реши да потвърди финансовата корекция, но това може да бъде последващ етап в сагата и в подобен случай ще трябва да се спазят всички законови изисквания, заради неспазването на които е отменен актът за налагане на финансова корекция. Ако това решение влезе в сила, УО ще трябва да го изпълни и да възстанови парите, поясни кметът на Добрич. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.