Валери Симеонов и кметът на Добрич Йордан Йорданов

Проектът на скулптура Димитър Янков

Решено

Откриват паметника на генерал Колев за 100-годишнината от Добричката епопея

Общината и Валери Симеонов осигуряват парите за монумента

Размер на шрифта: a | a | a 17:50 29 май 2016
Паметникът на генерал Колев в Добрич ще бъде изграден до септември и ще бъде открит по време на тържествата, посветени на 100-годишнината от героичната Добричка епопея. Това стана ясно в края на миналата седмица. Издигането на монумента ще струва около 200 000 лв. Половината от парите са осигурени от бюджета на Община град Добрич, а останалите ще бъдат дарени от народния представител и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Бургаският бизнесмен ще дари и бронза, необходим за изливане на скулптурната композиция. В края на миналата седмица лидерът на Националния фронт за спасение на България бе в града ни за последен оглед на проектите за паметника. След разговори с кмета на Добрич Йордан Йорданов и представители на Управителния съвет на Сдружението “Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г.” изборът е паднал върху проекта на скулптура Димитър Янков. Той е гарантирал, че ще се справи технически в кратки срокове и до края на август монументът ще бъде монтиран в градинката до концертна зала “Добрич”.
Идеята за паметник на генерал Иван Колев в града ни възниква веднага след възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. Родолюбиви добруджанци, въпреки недоимъка в годините на Втората световна война събират над 1 милион лева. Дошлите на власт след преврата на 9 септември 1944 г. комунисти обаче стопират идеята /за тях Първата световна война е империалистическа/, а събраните от добричлии пари потъват незнайно къде. През 2007 г. идеята за издигане на паметник е възродена. Създадено е сдружение, което трябва да набере необходимите средства. Оказва се, че за разлика от нашите предшественици, събрали нужните пари в години на война, по време на икономическа криза и такава на ценностите, желаещите да дарят за родолюбива кауза са малцина. За осем години от членски внос и дарения са събрани малко над 40 000 лв. Първоначално одобреният проект бе на известният български скулптор проф. Крум Дамянов. Той обаче е изключително скъп – реализацията му ще струва над половин милион лева, а събирането на толкова голяма сума е невъзможно. От общинския бюджет преди три години бяха отпуснати 170 000 лв. за гипсова отливка на паметника по проект на Крум Дамянов. Тези пари ще се окажат похарчени напразно, а всъщност те щяха да се окажат напълно достатъчни за издигане на паметника при по-скромни финансови параметри.
Очаква се до дни да бъде подписан и договорът между Община Добрич, скулптора Димитър Янков и Валери Симеонов в качеството му на дарител. Освен като родолюбец, съпредседателят на Патриотичния фронт има и лични подбуди за дарителския жест – неговият дядо е загинал в битките на Добруджанския фронт. Кметът на Добрич Йордан Йорданов от своя страна гарантира, че парите, които Общината трябва да предостави са заделени в бюджета.
Неизпълненият дълг на поколенията за отдаване на достойна почит към загиналите за свободата на Добруджа и към легендарния водач на Конната дивизия генерал Иван Колев най-после ще бъде издължен точно век след епичните битки по бойните полета на Добруджанския фронт.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.