Валери Симеонов и кметът на Добрич Йордан Йорданов

Проектът на скулптура Димитър Янков

Решено

Откриват паметника на генерал Колев за 100-годишнината от Добричката епопея

Общината и Валери Симеонов осигуряват парите за монумента

Размер на шрифта: a | a | a 17:50 29 май 2016
Паметникът на генерал Колев в Добрич ще бъде изграден до септември и ще бъде открит по време на тържествата, посветени на 100-годишнината от героичната Добричка епопея. Това стана ясно в края на миналата седмица. Издигането на монумента ще струва около 200 000 лв. Половината от парите са осигурени от бюджета на Община град Добрич, а останалите ще бъдат дарени от народния представител и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Бургаският бизнесмен ще дари и бронза, необходим за изливане на скулптурната композиция. В края на миналата седмица лидерът на Националния фронт за спасение на България бе в града ни за последен оглед на проектите за паметника. След разговори с кмета на Добрич Йордан Йорданов и представители на Управителния съвет на Сдружението “Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г.” изборът е паднал върху проекта на скулптура Димитър Янков. Той е гарантирал, че ще се справи технически в кратки срокове и до края на август монументът ще бъде монтиран в градинката до концертна зала “Добрич”.
Идеята за паметник на генерал Иван Колев в града ни възниква веднага след възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. Родолюбиви добруджанци, въпреки недоимъка в годините на Втората световна война събират над 1 милион лева. Дошлите на власт след преврата на 9 септември 1944 г. комунисти обаче стопират идеята /за тях Първата световна война е империалистическа/, а събраните от добричлии пари потъват незнайно къде. През 2007 г. идеята за издигане на паметник е възродена. Създадено е сдружение, което трябва да набере необходимите средства. Оказва се, че за разлика от нашите предшественици, събрали нужните пари в години на война, по време на икономическа криза и такава на ценностите, желаещите да дарят за родолюбива кауза са малцина. За осем години от членски внос и дарения са събрани малко над 40 000 лв. Първоначално одобреният проект бе на известният български скулптор проф. Крум Дамянов. Той обаче е изключително скъп – реализацията му ще струва над половин милион лева, а събирането на толкова голяма сума е невъзможно. От общинския бюджет преди три години бяха отпуснати 170 000 лв. за гипсова отливка на паметника по проект на Крум Дамянов. Тези пари ще се окажат похарчени напразно, а всъщност те щяха да се окажат напълно достатъчни за издигане на паметника при по-скромни финансови параметри.
Очаква се до дни да бъде подписан и договорът между Община Добрич, скулптора Димитър Янков и Валери Симеонов в качеството му на дарител. Освен като родолюбец, съпредседателят на Патриотичния фронт има и лични подбуди за дарителския жест – неговият дядо е загинал в битките на Добруджанския фронт. Кметът на Добрич Йордан Йорданов от своя страна гарантира, че парите, които Общината трябва да предостави са заделени в бюджета.
Неизпълненият дълг на поколенията за отдаване на достойна почит към загиналите за свободата на Добруджа и към легендарния водач на Конната дивизия генерал Иван Колев най-после ще бъде издължен точно век след епичните битки по бойните полета на Добруджанския фронт.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.