Венцислав Върбанов

Отдават с търг или конкурс терена за нов изложбен земеделски комплекс

Въпреки загубените позиции на изложението, от “Добрички панаир” били против идеята, възнамеряват да участват в търга за имота, от който се отказаха преди години

Размер на шрифта: a | a | a 19:31 13 януари 2016
Автор: Пламен Николов
Теренът от 40 дка, върху който по идея на Асоциацията на земеделските производители в България би трябвало да се изгради модерен комплекс за селскостопански изложения, ще бъде отдаден на търг или конкурс. До това становище е стигнала специално сформираната от Общинския съвет работна група, която трябваше да даде мнението си за реализацията на инвестиционното предложение. Това съобщи за Вестникът на Добруджа председателя на местния парламент в Добрич Иво Пенчев.
В края на миналата година Асоциацията на земеделските производители в България предложи създаване на съвместно акционерно дружество, в което Общината да влезе апортирайки терен от 40 дка в бившата резиденция. Същият имот бе вкаран в капитала на “Добрички панаир” АД именно с цел изграждане на изложбен комплекс, но идеята не стигна до реализация. АЗПБ се ангажира с намирането на инвеститори, които да вложат необходимите средства за изграждането на комплекса. По предварителни разчети той ще струва около 2,8 млн. лв. Предвижда се създаването на 80 постоянни работни места. По време на строежа на комплекса и при организирането на изложения, като идеята е това да се случва целогодишно, ще се разкриват и допълнителни работни места.
Промени в законодателството не позволяват на Общината да участва с апортни вноски в акционерни дружества, както бе по рано по реда на Търговския закон. Единствената възможност е по реда на Закона за публично частно партньорство, който обаче е приет през 2013 г. и до момента му липсват редица подзаконови нормативни актове, които го правят неработещ. На първо четене в парламента е минало предложение за отмяна на този неработещ закон. Ако чакаме тепърва да се прави нов закон и той да се приеме, със сигурност тази година в Добрич няма да бъде организирано земеделско изложение, а нашата цел е то да бъде възродено, заяви Иво Пенчев. Той бе категоричен, че усилията на общинарите и съветниците са насочени към реализация на идеята. Заради законовите пречки се е стигнало до становището теренът да бъде предложен на търг или конкурс съгласно правилата за разпореждане с общинско имущество. В условията на процедурата изрично ще бъде записано, че имотът се отдава специално за построяване на изложбен комплекс. Друго условие ще бъде Общината да получи обезщетение под формата на обособен самостоятелен имот в бъдещия комплекс.
Добрички панаир” нямат визия за организиране на изложение, но са против идеята за нов изложбен комплекс
На последното заседание на работната група са взели участие представители от ръководството на  “Добрички панаир”. Те са изказали становище против идеята за създаване на ново дружество, защото нямало поле за развитие на още един субект, който да организира изложения. Попитахме ги имат ли те визия и готовност да организират изложения в мащаби, които подобават на авторитета на Добрич като земеделски център. Отговориха, че на този етап нямат готовност. Ние пък нямаме намерение да провалим окончателно селскостопанското изложение, коментира Иво Пенчев.
Както е известно, Община Добрич притежава 40-процента от акциите в “Добрички панаир”. Другите съсобственици там са “Зърнени храни” АД и “Бялата лястовица” ООД. На този етап не стои въпроса за излизане на Общината от Добрички панаир. При положение, че дружеството не развива основната си дейност, а ръководството му явно е неспособно да върне авторитета на селскостопанското изложение, Общината няма как да се възползва от това свое участие.  В продължение на години не е раздаван дивидент, а Общината е трябвало да получи над 400 000 лв., посочи Иво Пенчев. Той бе категоричен, че след като “Добрички панаир” нямат планове или не могат да организират изложение, е задължително да се търсят алтернативни пътища. Най-важното е наесен да има панаир, защото ако пропуснем тази година и при нарастващата популярност на “Бата Агро” може окончателно да изпуснем влака и изложението в Добрич да остане в историята, каза още председателят на Общинския съвет.
Кметът Йордан Йорданов: Трябва да се даде старт на проекта
Основната цел на кметския екип е проекта за нов изложбен комплекс да се реализира. Кой ще е инвеститорът е важен въпрос, но най-важното е да се даде старт на проекта, да се разкрият работни места, да се възвърне загубения авторитет на изложението в Добрич, коментира за Вестникът на Добруджа градоначалникът. Той бе категоричен, че не приема поведението на “Добрички панаир”. Години наред изложението губи позиции, нищо не се прави, а сега изведнъж се оказа, че и “Добрички панаир” е готов да инвестира. Питам защо не го направиха, когато имотът бе вкаран в капитала им като апортна вноска и те се отказаха да строят комплекс за изложения. А в същото време с всяка изминала година изложението в Добрич ставаше все по-малко популярно и сега сме го докарали почти до дъното. Сега щели да инвестират, а пари ще намерят от неразпределения дивидент, който е в размер на 1,5 млн. лв. Общината досега не е получавала дивидент, защото не го е търсила, но и “Добрички панаир” явно не е търсил начин да го инвестира така, че да изпълнява основната си функция, коментира кметът на града ни. Той бе категоричен, че продължава да търси пътища за реализация на идеята и се надява да бъде подкрепен от общинските съветници, за да има Добрич селскостопанско изложение, каквото му прилича.
Асоциацията на земеделските производители ще участва в търга за терена,
обяви председателят на браншовата организация Венцислав Върбанов, който е бивш министър на земеделието и ексдепутат от Добричкия избирателен район. Не съм запознат със становището на работната група.След като няма законови възможности за съвместно дружество и общинарите в Добрич са решили, че това е пътя, нямаме друг избор освен да участваме. Важното е идеята да се реализира още тази година, никой не печели от забавянето или провала на проекта. Очаквам да се запозная с решението на Общинския съвет и ще търсим възможностите за участие в процедурата по начин, който общинарите са сметнали за най-подходящ и законосъобразен, каза Венцислав Върбанов.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.