Отчитат незначителен ръст на безработицата в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 18:32 26 октомври 2017
Автор: ДТ
Незначителен ръст на безработицата в Добричка област през септември отчитат от Регионалната служба по заетостта. Равнището й през септември 2017 г. е било 5,3 % и нараства с 0,3 на сто в сравнение с август. 4200 са били регистрираните безработни в Бюрата по труда в Добричка, при 4001 през предходния месец. Лекото увеличение на безработицата е логично с оглед освобождаването на сезонни работници в сферите на туризма и селското стопанство. Спрямо септември 2016 г. обаче нивото на безработица бележи сериозен спад от 1,7 процентни пункта. Броят на безработните в сравнение със същия период на миналата година е намалял с 1384 души. Без работа в областния център Добрич са 1224 души. Броят им нараства незначително спрямо август със 109 човека. В сравнение с миналогодишния септември равнището на безработица е с 0,7 на сто по-ниско, а безработните – с 317 по-малко. 
На работа през септември 2017 г. в област Добрич са постъпили 457 безработни. На първичния пазар на труда, в реалната икономика реализация са намерили 423 безработни, с 85 повече спрямо предходния месец. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област 381 души са постъпили на работа на първичния трудов пазар. По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 34 безработни. През месеца в заетост са устроени 71 младежи на възраст до 29 години, както и 63 продължително безработни (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).
През септември 2017 г. в бюрата по труда от областта са заявени 531 работни места. Най-много от обявените през месеца свободни работни места са в сферата на преработващата промишленост (120). Следват образование (71), административни и спомагателни дейности (68), хотелиерство и ресторантьорство (49), държавно управление (33), търговия (28). По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени общо 94 работни места. Към 26 октомври в добричкото Бюро по труда има 180 работни места. От тях за висшисти са 25 – 10 лекари, 7 учители в различни специалности и др. 58 са офертите за завършили средно образование. Търсят се кредитни специалисти, водопроводчици, огняри, маникюристи и др. За работници с основно образование предложенията за работа са 86 – сред тях за  машинен оператор, шивачи, гладачи, заварчици и др.  11 са възможностите за работа на хора с начално образование – за  животновъди, зареждачи на материали и полуфабрикати.  В Балчик има 7 свободни работни места, в община Добричка – 2, в Крушари – 1 за рехабилитатор. 

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.