Отчитат незначителен ръст на безработицата в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 18:32 26 октомври 2017
Автор: ДТ
Незначителен ръст на безработицата в Добричка област през септември отчитат от Регионалната служба по заетостта. Равнището й през септември 2017 г. е било 5,3 % и нараства с 0,3 на сто в сравнение с август. 4200 са били регистрираните безработни в Бюрата по труда в Добричка, при 4001 през предходния месец. Лекото увеличение на безработицата е логично с оглед освобождаването на сезонни работници в сферите на туризма и селското стопанство. Спрямо септември 2016 г. обаче нивото на безработица бележи сериозен спад от 1,7 процентни пункта. Броят на безработните в сравнение със същия период на миналата година е намалял с 1384 души. Без работа в областния център Добрич са 1224 души. Броят им нараства незначително спрямо август със 109 човека. В сравнение с миналогодишния септември равнището на безработица е с 0,7 на сто по-ниско, а безработните – с 317 по-малко. 
На работа през септември 2017 г. в област Добрич са постъпили 457 безработни. На първичния пазар на труда, в реалната икономика реализация са намерили 423 безработни, с 85 повече спрямо предходния месец. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област 381 души са постъпили на работа на първичния трудов пазар. По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 34 безработни. През месеца в заетост са устроени 71 младежи на възраст до 29 години, както и 63 продължително безработни (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).
През септември 2017 г. в бюрата по труда от областта са заявени 531 работни места. Най-много от обявените през месеца свободни работни места са в сферата на преработващата промишленост (120). Следват образование (71), административни и спомагателни дейности (68), хотелиерство и ресторантьорство (49), държавно управление (33), търговия (28). По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени общо 94 работни места. Към 26 октомври в добричкото Бюро по труда има 180 работни места. От тях за висшисти са 25 – 10 лекари, 7 учители в различни специалности и др. 58 са офертите за завършили средно образование. Търсят се кредитни специалисти, водопроводчици, огняри, маникюристи и др. За работници с основно образование предложенията за работа са 86 – сред тях за  машинен оператор, шивачи, гладачи, заварчици и др.  11 са възможностите за работа на хора с начално образование – за  животновъди, зареждачи на материали и полуфабрикати.  В Балчик има 7 свободни работни места, в община Добричка – 2, в Крушари – 1 за рехабилитатор. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.