Отбелязваме 138-годишнината от Освобождението на Добрич от турско робство

С пресъздаване на военен ритуал възстановчици ще отдадат почит на загиналите за свободата на България

Размер на шрифта: a | a | a 18:02 26 януари 2016
138 години от Освобождението на Добрич от турско робство се навършват днес. Община Добрич е подготвила програма за достойно отбелязване на годишнината. Новост тази година е възраждането на елементи от стара традиция, съществувала в Добрич в началото на миналия век, като са привнесени и нови елементи. Програмата за честванията започва с панихида в памет на загиналите за освобождението на Добрич от османско владичество, която ще започне в 10 часа в православния храм „Св. Вмч.  Георги“. След нея участниците в проявите ще тръгнат от църквата в три различни лъча, за да поставят цветя на паметни плочи и паметници, свързани с годишнината. Първият лъч ще се отправи към паметника на ген.-лейтенант Аполон Е. Цимерман, като за целта ще бъде осигурен транспорт. Автобусът за желаещите да се включат в общоградското поклонение тръгва от спирката на Дом-паметник “Йордан Йовков”. Вторият лъч ще тръгне към Костницата на загиналите руски воини /зад паметника на кан Аспарух/. Участниците в третия лъч ще поставят цветя на паметника на Васил Левски, паметната плоча на Хаджи Иван хаджи Вълков и паметниците на Захари Стоянов и Ф. М. Достоевски. Цветя ще бъдат поднесени и на паметниците на Христо Ботев, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията и Алеята на опълченците във Военно гробище музей.
От 11 часа пред  Паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман ще започне поклонението, организирано от Община град Добрич. Възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция” за четвърти пореден път ще участват в тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на Добрич от турско робство. По време на общоградското поклонение утре, 27 януари възстановчиците ще пресъздадат военен ритуал за отдаване почит към загиналите за свободата на България. Представителна група от “46-ти пехотен Добрички полк” ще се строи в почетен караул пред паметника на ген. Аполон Ернестович Цимерман и ще отдаде почести в съответствие с военните порядки от времето на Руско-турската Освободителна война. Възстановчиците ще бъдат облечени в униформи на кубански казаци, изработени в пълно съответствие с автентични образци. Казашката униформа е официална за добричкия клуб, който въведе пресъздаването на казачеството в българската военно-историческа реконструкция. В честванията пред паметника на ген. Цимерман ще се включат и представители на клубовете на НД “Традиция” във Велики Преслав, Шумен и Велико Търново.
Добрич е освободен от турско робство по време на третия етап на войната от 1877-78 г., когато след падането на Плевен започва общо настъпление на руската армия. Долнодунавският отряд на ген. Аполон Ернестович Цимерман получава заповед да прекъсне връзката между Варна, Шумен и Разград и да се присъедини към войските на ген. Делингсхаузен, които настъпват към Бургас. Настъплението на отряда започва на 17 януари 1878 г. Разпределени в три колони, частите на ген. Цимерман се насочват към тогавашния Хаджиоглу Пазарджик, чиято отбрана е засилена през последните месеци. Според източниците, в града са разположени 15-хилядна редовна турска армия, 42 оръдия и 2-хилядна нередовна башибозушка войска, а Добрич и селищата в близост до него са обиколени с двойни траншеи и батареи. Руският отряд наброява 23 000 човека. Разполагайки с тези данни, ген. Цимерман решава да подложи града на обсада. На 26 януари към варненския път е изпратена обходна колона начело с генералите Манзей и Жуков. За да възстановят позициите си, около 10 часа преди обед турските части излизат извън укрепленията си и се насочват към днешните села Паскалево и Царевец, като нападат десния фланг на руските войски, командван от ген. Нилсон. Чувайки канонадата на започналия вече бой, колоната на ген. Манзей се връща обратно и при с. Победа атакува неприятелските позиции. Това решава изхода от битката и принуждава турците отново да отстъпят. През нощта турско-египетските войски наклаждат множество огньове, подпалват двете български църкви и изоставяйки тежко ранените и всички боеприпаси, напускат града. На 27 януари руските войски влизат в Добрич. В дневника на 16-ти Донски казашки полк четем: „Цялото население на града с радост посрещна руската войска… Ако градът не беше се предал доброволно, вероятно за нас би станал друг Плевен…”.
Почетен гост на церемонията ще бъде Генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.