Остри критики към работата на полицията отправи окръжният прокурор

Размер на шрифта: a | a | a 18:55 05 април 2016
Автор: Пламен Николов
Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов остро разкритикува на пресконференция вчера работата на Областната дирекция на МВР заради незадоволителната според него ефективност в борбата с престъпността. 
2281 престъпления са регистрирани през 2015 г. в Добричка област. От тях са разкрити 977. Нивото на разкриваемост е 42,83 % и в последните години е постоянна величина. Няма отстъпление по отношение на разкритети престъпления, но няма и промяна в положителна посока, каквото е общото желание на ангажираните в борбата с престъпността, каза окръжният прокурор. Забелязва се леко намаление в интензивността на извършваните в Добричка област престъпления. Със сигурност обаче броят на действително извършените престъпни деяния е чувствително по-голям от този на регистрираните. Хората загубиха доверие в полицията и това е причината те да не намират смисъл да се оплакват, когато станат жертва на престъпление, убеден е ръководителят на Окръжна прокуратура. Пламен Николов посочи, че в малките и отдалечени села – в северната част на общините Крушари и Генерал Тошево, в цялата община Тервел хората не са виждали полицай повече от година. По междуселските пътища в отдалечените райони рядко се виждат дори пътни полицаи. В тези населени места единственият представител на някаква власт е кметският наместник. Като груба грешка окръжният прокурор посочи закриването на дежурните стаи в полицейските участъци и селските кметства. Те са заменени с табелки, които указват при нужда да се звъни на тел. 112. Окръжният прокурор попита какво трябва да направи потърпевш от кражба или грабеж например, ако апашите са му взели и телефона и няма как да се обади. Независимо от цифрите, които отчитат намаление 

нивото на престъпността в Добричка област остава неприемливо високо,

категоричен е шефът на Окръжната прокуратура. 
Намаляването на населението в региона и обедняването на хората са другите основни причини за спадналия интензитет на престъпността в Добричко. По данни на ГРАО населението в областта през 2015 г. е намаляло с 3000 души. Известни са причините за обезлюдяването на региона – липсата на работни места, ниските заплати, несигурната перспектива и възможности за реализация на младите хора. Освен, че намалява, населението прогресивно обеднява, а от беден човек няма какво да откраднеш. Почти пълната липса на промишленост също е предпоставка за намаляване броя на престъпленията. Всички тези фактори водят и до уникално явление за Добричка област – 

износ на престъпност.

Редица известни и проявени през годините лица от криминалния контингент са напуснали областта и са потърсили “препитание” със същия занаят в други региони или в чужбина. Те продължават да вършат престъпления, но вече не се налага деянията им да бъдат разследвани и доказвани от правораздавателните органи в Добричко. 
Тежките престъпления срещу личността са само 6 % от всички регистрирани. Само две са извършените през миналата година умишлени убийства. България като цяло е сред последните в страните от ЕС по брой на убийствата. През 2015 г. в областта са извършени 5 изнасилвания и още толкова блудства. 
Престъпленията срещу собствеността продължават да са определящи за структурата на престъпността в региона. Всяко второ престъпно деяние е посегателство срещу имуществото на гражданите. 
Със затоплянето на времето отново са регистрирани случаи на кражби от автомобили, паркирани в популярните за посещения местности по северното Черноморие – Калиакра, Дълбока, Яйлата. В продължение на години районното полицейско управление в Каварна показва явна неспособност да се справи с посегателствата срещу паркираните коли. Въпреки множеството написани планове и набелязани мерки, кражбите продължават, а полицаите в Каварна явно не могат да им противодействат, въпреки отличните условия за контрол на сигурността около туристическите обекти, заяви окръжният прокурор. 
46 са извършените грабежи на територията на областта през изминалата година. Според отчета на ОД на МВР те са 33. Разминаванията в данните между отчетите на полицията и прокуратурата са множество и това се дължи на несъвършената система за регистрация на престъпленията в МВР. Това е причината да не разчитаме на полицейските данни, когато подготвяме отчетите си, каза Пламен Николов. Държавното обвинение разполага със собствена информационна система, която позволява регистрацията на досъдебните производства и проследяването на движението им в реално време, което пък дава възможност на прокурорите, които са на по-високи нива в йерархията да следят действията на подчинените си. 
125 са регистрираните престъпления, свързани с наркотици в Добричко през миналата година. До съд са стигнали 41 досъдебни производства. Окръжният прокурор изрази недоволството си, че полицията разкрива и задържа предимно улични дилъри на дребно и употребяващи наркотици. За цяла година има 

само една успешна акция срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

В разговори с мен родители на наркозависими младежи са давали информация за каналите, по които дрогата достига до Добрич. Веднага съм предавал данните на полицията, но резултати няма. Не е задържан нито един крупен дилър, не е пресечен канал за наркоразпространение, недоволства окръжният прокурор. 
220 са регистрираните икономически престъпления в областта. Незадоволителна е работата на полицията и в противодействието на стопанските престъпления и няма как да е иначе, при положение, че има районни управления, в които липсват разследващи полицаи с висше икономическо образование. 
Не достатъчно настойчиво работи полицията и по отношение противодействието на корупцията, констатира окръжният прокурор. 
Противодействието на разпространението на контрабандни цигари от страна на добричката полиция се изразява единствено в задържане на продавачите на дребно на кооперативния пазар. Досега не е даден никакъв отговор на въпроса как нелегалните папироси достигат до пазара. Не само в Добрич, а и на национално ниво никой не е отговорил тези цигари в България ли се произвеждат, или се внасят. Това поведение на полицията води до впечатлението, че тя не желае да разбере по какъв канал цигарите без бандерол стигат до потребителя, а оттам и усещането, че се обслужват някакви чужди интереси. 
Окръжният прокурор отчете, че незадоволителните работа на полицията през последната година се дължи основно на 

огромното текучество на кадри в системата на МВР.

Една трета от разследващите полицаи в Добричка област са напуснали през последните години и са станали адвокати. Има случаи, в които разследващи полицаи подават рапорти за преназначаване на други длъжности, предпочитат да станат дори районни инспектори. Това явление е в национален мащаб и причината за него са ниските заплати, орязаните социални придобивки и постоянните промени в Закона за МВР, които водят до несигурност за бъдещия социален статус на работещите в системата. Към това трябва да се прибавят и изключително лошите условия на труд. В кабинетите на полицаите няма нито един нов стол, за пръв път тази година са предвидени средства за капиталови разходи в бюджета на Областната дирекция в Добрич. Резултатът е – почти напълно подновен състав на разследващите полицаи. Разследването се води от неопитни хора и няма как да се очакват добри резултати, коментира шефът на държавното обвинение в Добричко. 
Друга отрицателна тенденция, която се забелязва е драстично намалелия брой на актовете, издавани от държавните контролни органи, оторизирани да контролират различни сфери от обществения живот. Малкия брой на наложените санкции означава единствено занижен контрол. 

Изпълнителната власт  е абдикирала от контролните си правомощия 

, категоричен е окръжният прокурор. Пламен Николов посочи, че през изминалата година са получени само две уведомления от Териториалната дирекция на НАП за укриване на данъци, което не е нормално. След проведена среща с шефа на приходната агенция във Варна, само през първото тримесечие на 2016 г. са постъпили 10 уведомления. 
Задоволителна оценка може да се даде на структурите на държавната администрация, които осъществят контрол над усвояването на средства от еврофондовете. Регистрираните през 2015 г. случаи на злоупотреби с европейски пари са пренебрежимо малко – под пет. 
Намаленият обем на работата в прокуратурата е довел до подобряване в качеството на работата на държавните обвинители. 
Под 2 % са оправдателните присъди по внесени от прокуратурата обвинителни актове. По този показател сме над средните стойности за страната, посочи Пламен Николов. По-малко са и върнатите от съда на прокуратурата дела за отстраняване на допуснати процесуални нередности. В доклада на Окръжна прокуратура са включени и препоръки за законодателни промени и мерки, които могат да се предприемат за преодоляване на негативните тенденции.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.