Чешмите в Росеново са пресъхнали от месеци
Снимка: Григор Маринов

Оставката на шефа на ВиК поискаха жители на 4 села

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 28 юли 2016
Автор: ДТ
Жителите на добричките села Паскалево, Росеново, Божурово и Царевец се събраха вчера на протест пред ВиК – Добрич и поискаха оставката на шефа на водното дружество инж. Петър Калчев. Причината за недоволството на живеещите в населените места е хроничното безводие, на което ги обрича добричкото ВиК. В селата, особено във високите части няма вода за пиене, камо ли за битови и хигиенни нужди. Видели сме се в чудо, а живеем в 21-ви век, недоволстваха потърпевшите. 
Протестиращите от Росеново искат възстановяването на сондажа в селото, който не работи от ноември миналата година, а водоснабдяването на населеното място се осъществява от Помпена станция “Оброчище”. 
Управителят на ВиК обвини за проблема трагичното състояние на водопреносната мрежа, която е собственост на Община Добричка и тя трябвала да се грижи за амортизирания водопровод. Разработен ли е проект, с който да се кандидатства за финансиране, колко средства за водопроводната мрежа са заделени от бюджета на Община Добричка, попита Петър Калчев. Той обвини протестиращите, че се опитват да упражнят натиск върху единствената институция, която прави нещо. За нередовното водоподаване вина имали и амортизираните помпи, които трябвало да се ремонтират. 
Кметът на Община Добричка Тошко Петков контрира, че водопроводната мрежа е предоставена за стопанисване на ВиК и водното дружество трябва да я поддържа в добро функционално състояние. 
Протестиращите бяха категорични, че повече няма да мълчат и ще продължат с натиска, докато не се реши проблема. Детската градина в Царевец е затворена. В селото вода няма от 12 дни и вече има реална опасност от избухване на епидемии, казаха протестиращи. 
Ако в рамките на месец не бъдат удовлетворени исканията им, протестиращите настояват за оставката на управителя на ВиК и шефа на район община Добричка. Недоволните подариха на ръководството на водното дружество метално корито и кладенчова вода. Потърпевшите от безхаберието на ВиК – Добрич заплашиха, че няма да допуснат инкасаторите на водното дружество в селата, защото повече не смятат да плащат за нещо, което не получават. ДТ

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.