Организират дебат за готовността на българското училище да приеме децата с увреждания

Размер на шрифта: a | a | a 18:50 17 април 2017
Автор: ДТ
Дебат на тема „Готово ли е българското училище да приеме децата  с увреждания?“ организират Фондация Лумос и Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Община Добрич. Дебатът ще се проведе утре от 18 часа в Общински  младежки  център "Захари Стоянов"  (Младежки дом). На дискусията ще присъства ресорният заместник кмет д-р Емилия Баева и Бисер Спиров, директор на Лумос за България. В дебата ще участват осем десетокласника от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Добрич, разпределени в два отбора по трима  човека, водещ и следящ за времето. Децата бяха подготвени от Мария Няголова, психолог и треньор по водене на дебати с многогодишин опит. В процеса на работа те бяха консултирани и от професионалисти по приобщаващо образование – Енеида Ненова, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и Кристина Фотева - старши експерт  в Регионално управление на  образованието. На дебата ще присъстват граждани, родители, ученици, професионалисти. Единият отбор – утвърждаващият, ще защитава тезата, че българското училище има необходимите ресурси и подготовка да приема и да осигури подходяща среда на децата с увреждания. Опонентите им ще търсят слабите места в аргументацията, ще оборват твърдения и доказателства, както и ще представят отрицаващата теза – че училището все още не е готово да осигури всички условия за децата със специални потребности. Позицията, която ще защитава всеки един от говорителите, е избрана чрез жребий.  Целта на дискусията е да направи анализ на съществуващата ситуация  и назовавайки основните препятствия, да се обсъдят алтернативите и ресурсите за справяне. А защо не и участието на всеки един от нас?  Дебатът е част от усилията на Лумос да постави на дневен ред въпроса за образованието на децата с увреждания, които живеят в семейства и Центровете за настаняване от семеен тип в Добричка област. Във фондацията са убедени, че независимо от увреждането си всяко дете може да участва в занимания, които го развиват и най-добрия начин това да става е заедно с връстниците му.  
Дебатите от този вид са широко  използвани в гимназиите в  Източна Европа и Централна Азия.  В този формат екипите, от по трима човека,  работят заедно и трябва да анализират и изследват и двете страни на всеки казус. На всяка страна се предоставя възможност да изложи своите аргументи и да задава въпроси към опонентите. Първите говорители имат по 6 мин. да представят своите утвърждаващи позиции, или в случай на отрицание – едно опровержение. Останалите 4-ма говорители имат по 5 мин. да произнесат реч в подкрепа на основните аргументи на  отбора си. След първите 4 речи са предвидени по 3 мин. за кръстосан разпит, време, в което отрицаващия  отбор може да си изясни за какво е ставало дума в току що произнесената реч. Воденето на спорове има специална мисия да се развива критическото мислене, да се утвърждава толерантността към мнението на другите, да инициира обмен на идеи. Младите хора, които се научат да спорят аргументирано, да се изслушват и да търсят смисъла, ще се формират като информирани и компетентни граждани.  
Дебатите са част от програмата на Лумос в подкрепа на българското правителство за изпълнение на стратегическия документ „Визия за деинституционализация”. Лумос работи също по редица програми за деинституционализация в Чешката република, Република Молдова, Украйна, Хаити, Гърция и други, както и осигурява консултации и обучения на други държави и международни агенции, например Европейската комисия – за да се помогне на децата да растат в семейство и да получават грижа от семеен тип.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.