Очертава се недостиг от 147 ученици в средните училища на Добрич

Одобриха план-приема за учебната 2018-2019 година

Размер на шрифта: a | a | a 18:00 21 февруари 2018
Автор: ДТ
План-приемът за учебната 2018-2019 година в учебните заведения на територията на Добричка област бе одобрен на проведеното вчера заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, председателствано от заместник-областния управител Живко Желязков. Участие в работата на заседанието взе и областният управител Красимир Кирилов. Предложението за план-приема бе представено от началника на Регионално управление на образованието Жоро Тошков, който сподели, че са отчетени желанията на директорите на средни и професионални училища, но отбеляза, че предложеният план-прием е съобразен и с броя на децата.  
На вниманието на членовете на комисията – представители на общини, работодателски организации, синдикати и ръководители на звената на Агенция по заетостта, бе предложен за одобрение план-прием, запазващ в структурата си досега съществувалите профили в професионалното образование. В проекта има баланс по отношение на приема на територията на всички общини в областта, като добави, че единствено проблем има в Община град Добрич, където се очертава недостиг от 147 ученици, спрямо паралелките в средните и професионални училища. От есента в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще има две паралелки – „Икономическо развитие“ и „Хуманитарни науки“. Три ще бъдат паралелките в СУ „Св. Кл. Охридски“ – „Изкуства“, „Графичен дизайн“ и „Танцьор български танци“. Във всички други училища приемът се запазва с непроменен брой паралелки. „Разрешаването на две пълни паралелки с профили „Графичен дизайн“ и „Танцьор български танци“ в СУ „Св. Кл. Охридски“, стана след разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев и заместник-министъра Таня Михайлова“ – допълни началникът на РУО Жоро Тошков. 
В дискусията по внесения за одобрение проект членовете на Комисията по заетост отново коментираха нуждата от по-атрактивно представяне на професионалните гимназии, за да бъдат желано място за учене от родители и деца. Директорът на „Бюро по труда“ Добрич Васил Сивков отбеляза, че в момента се извършва допитване до бизнеса за нуждата му от кадри и изрази мнение, че е важно при изготвянето на проект за план-прием да се взема под внимание и потребността на живата икономика от специалисти и работници, защото в противен случай образователната система произвежда или хора, които емигрират, или трайно безработни. 
Членовете на Комисията по заетост единодушно одобриха предложения план-прием, който ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на образованието и науката.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.