Очертава се недостиг от 147 ученици в средните училища на Добрич

Одобриха план-приема за учебната 2018-2019 година

Размер на шрифта: a | a | a 18:00 21 февруари 2018
Автор: ДТ
План-приемът за учебната 2018-2019 година в учебните заведения на територията на Добричка област бе одобрен на проведеното вчера заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, председателствано от заместник-областния управител Живко Желязков. Участие в работата на заседанието взе и областният управител Красимир Кирилов. Предложението за план-приема бе представено от началника на Регионално управление на образованието Жоро Тошков, който сподели, че са отчетени желанията на директорите на средни и професионални училища, но отбеляза, че предложеният план-прием е съобразен и с броя на децата.  
На вниманието на членовете на комисията – представители на общини, работодателски организации, синдикати и ръководители на звената на Агенция по заетостта, бе предложен за одобрение план-прием, запазващ в структурата си досега съществувалите профили в професионалното образование. В проекта има баланс по отношение на приема на територията на всички общини в областта, като добави, че единствено проблем има в Община град Добрич, където се очертава недостиг от 147 ученици, спрямо паралелките в средните и професионални училища. От есента в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще има две паралелки – „Икономическо развитие“ и „Хуманитарни науки“. Три ще бъдат паралелките в СУ „Св. Кл. Охридски“ – „Изкуства“, „Графичен дизайн“ и „Танцьор български танци“. Във всички други училища приемът се запазва с непроменен брой паралелки. „Разрешаването на две пълни паралелки с профили „Графичен дизайн“ и „Танцьор български танци“ в СУ „Св. Кл. Охридски“, стана след разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев и заместник-министъра Таня Михайлова“ – допълни началникът на РУО Жоро Тошков. 
В дискусията по внесения за одобрение проект членовете на Комисията по заетост отново коментираха нуждата от по-атрактивно представяне на професионалните гимназии, за да бъдат желано място за учене от родители и деца. Директорът на „Бюро по труда“ Добрич Васил Сивков отбеляза, че в момента се извършва допитване до бизнеса за нуждата му от кадри и изрази мнение, че е важно при изготвянето на проект за план-прием да се взема под внимание и потребността на живата икономика от специалисти и работници, защото в противен случай образователната система произвежда или хора, които емигрират, или трайно безработни. 
Членовете на Комисията по заетост единодушно одобриха предложения план-прием, който ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на образованието и науката.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.