Инж. Юлиян Иванов стабилизира добричкото водно дружество

Замесен ли е Радослав Русев в поредната смяна на шефа във ВиК – Добрич.

Очаквано смениха управителя на ВиК – Добрич

Кой има интерес от поредната рокада на ветровития шефски пост във водното дружество?

Размер на шрифта: a | a | a 21:21 06 ноември 2014
Управителят на „ВиК” – Добрич инж. Юлиян Иванов е бил сменен със заповед на министъра на регионалното развитие, издадена преди два дни. За нов шеф на добричкото водно дружество е определен досегашният главен инженер на ВиК Димитър Радушев. Вчера той е показал заповедта си за назначение в дружеството, но инж. Юлиян Иванов продължава да е на досегашното си работно място, защото промяната все още не е вписана в Търговския регистър. Едва след това новият управител ще може да поеме поста, обясни досегашния воден шеф. За поредната управленска рокада във ВиК се говореше в Добрич от около две седмици. Инж. Юлиян Иванов е убеден, че зад смяната му стои зам.-министъра на регионалното ведомство Радослав Русев, който за десет месеца бе командирован от София като управител на добричкото ВиК. Управлението на Радослав Русев ще се запомни с тежкото финансово състояние, до което бе докарано водното дружество. То бе на ръба на фалита. След като Русев бе отстранен от поста, по сигнал на тогавашния регионален министър Десислава Терзиева бе образувано досъдебно производство за причините, довели ВиК – Добрич до тежката ситуация. Сигналът до държавното обвинение визира некадърно управление и съдържа съмнения за злоупотреби. Русев не предприе никакви мерки за стабилизиране на ВиК, но пък по негово време бяха рекетирани длъжници с по две-три неплатени сметки за вода. Срещу тях без предупреждение бяха завеждани изпълнителни дела, които бяха поверявани на софийска адвокатска колегия. В отчета, който Русев  представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн.лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. По бърза сметка, направена от Юлиян Иванов финансовата загуба на ВиК е 769 000 лв. Русев не направи нищо за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Не бяха предприети стъпки за подготовка на дружеството за излизане на либерализирания пазар на електроенергия.  Това бе сторено от Юлиян Иванов, който се върна като управител на ВиК след освобождаването на софийския специалист. При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото ВиК.  Натрапеният от регионалното министерство „експерт” завеща на приемника си дълг за електроенергия в размер на 2,4 млн. лв. Заради тези задължения през лятото на 2013 г. „ЕНЕРГО-ПРО” заплаши да спре ел. захранването на обекти на ВиК – Добрич. Година по-късно дългът към енергоразпределителното дружество е напълно изплатен.  
Разследването за ВиК обхваща периода 2010 – 2013 г. и се отнася за обществени поръчки. До момента няма привлечени обвиняеми.  Една от нишките, по която работят разследващите е за потъването на огромни суми при разпродажбата на тръби от ВиК-Добрич на скандално ниски цени.
След като инж. Юлиян Иванов бе назначен повторно за управител, за по-малко от месец успя да преодолее кризата със спряното захранване в обекти на ВиК. Водното дружество плати завещаните от Русев дългове за ел. енергия. Точно преди година бе открит телефонния център на ВиК, въведен бе електронен карнет, създадени бяха нови удобни за клиентите функционалности на интернет сайта. След като заплати задълженията си, ВиК излезе и на свободния енергиен пазар и в момента реализира сериозни икономии от сметките за ток благодарение на проведената процедура за избор на доставчик на ел. енергия. През май водното дружество обяви, че отпуска стипендии за студенти, които след завършване на висшето си образование ще сключат договор за работа във ВиК – Добрич.
Разочарован съм от това решение на министерството. Откакто Радослав Русев е зам.-министър бяха спрени всички пари за реализирани от ВиК – Добрич проекти. Съвсем съзнателно се пречи на дружеството да върви по пътя, който беше поело през последните 14 месеца. Смяната е задкулисна  и цели да блокира дейността на дружеството. Това е реваншизъм от страна на Радослав Русев, който решава да смени управителя дни преди да изтече мандата на служебното правителство, в което той е назначен за зам.-министър. През последните 3 месеца не се предприемат никакви действия по разследването. Явно разследващите се притесняват, че трябва да нищят действия на заместник министър. А чрез смяната ми се цели изчезването на документи, които се съхраняват във ВиК – Добрич.  До момента инж.Юлиян Иванов не е получил заповед за освобождаване от длъжност, нито е информиран за подобно намерение. Днес той ще даде пресконференция, на която ще направи отчет за управлението си и ще даде гласност на факти и документи, които вероятно имат връзка с решението за смяната му.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.