Областният управител участва в Оперативния щаб за чумата

Размер на шрифта: a | a | a 18:22 16 юли 2018
Автор: ДТ
Заседание на създадения по разпореждане на премиера Бойко Борисов Оперативен щаб за нормализиране на положението при огнищата на чума в страната се проведе вчера. Участие в заседанието взе и областният управител на Добрич Красимир Кирилов. По време на срещата, в която са участвали още областните управители на Бургас, Ямбол, Силистра и Русе, са дискутирани конкретни мерки и действия в подкрепа на стопаните, чиито животни са засегнати от болестта. Цел на Оперативния щаб още е и да координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната. Той ще следи за подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати и ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията. В щаба влизат министрите на вътрешните работи и на земеделието, храните и горите Валентин Радев и Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, областните управители на Добрич, Силистра, Русе, Бургас и Ямбол, директорите на областните дирекции на МВР в тези области и представители на ГД „Гранична полиция“.
От Министерството на земеделието и храните обявиха, че по границата с Румъния – от Дуранкулак до Силистра, ще бъде изграден електронен пастир, за да не се допуска навлизане на диви прасета на територията на България. Красимир Кирилов заяви, че Областна дирекция „Безопасност на храните“ има данни от румънските си колеги, че в северната съседка вече има регистрирани над 350 огнища на Африканска чума по свинете. С цел недопускане на заразата, Областната дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/ Добрич е поставила на двата гранични пункта фризери, в които да се поставя храна, съдържаща свински продукти, информира директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова. Вече не работят и откритите пазари за продажба на месо и месни изделия в Румъния. Справката на ОДБХ Добрич показва, че на територията на област Добрич има 5 големи животновъдни обекта за отглеждане на прасета, като най-близко до границата са фермите в генаралтошевските села Дъбовик и Къпиново, където се отглеждат общо 16 400 прасета. Другите три големи обекта са на територията на Община Добричка – в селата Ловчанци, Карапелит и Козлодуйци, където в момента има 50 000 животни. Д-р Андонова и ветеринарните лекари апелират за стриктно спазване на биосигурността, за да не се разпростре болестта. 
На входно-изходните гранични пунктове има дезинфекционни пунктове за всички автомобили, които влизат от Румъния в страната ни.
Областният управител Красимир Кирилов се обръща с апел за повече отговорност, спазване на изискванията и ограниченията, наложени от ветеринарните власти, за да не се разпространи заболяването и на територията на област Добрич. Това би довело не само до унищожаването на отглежданите във фермите животни, а и на част от икономиката в региона.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.