Николай Нейчев и Милен Кадикянов

Ново читалище в Добрич за трети път ще моли Общинския съвет за база

Размер на шрифта: a | a | a 17:58 05 юли 2018
Автор: ДТ
Читалище „Добрич 2017” за трети път ще поиска от Общинския съвет на Добрич закритото училище „Дора Габе” за своя база. Искането е сградата да се даде за 10 години за безвъзмездно ползмане. „Всичко ще се реши на заседанието през юли, тъй като при одобрение, ще имаме само около месец да организираме новата учебна година – каза на пресконференция председателят Николай Нейчев. Досега при две гласувания на две заседания съветниците не бяха благосклонни към искането, необходими са 28 гласа -за. Като даденост в  момента в училището се явяват два карате клуба -„Вълк” и „Нуките”, с около 50 души, които ползват физкултурния салон и актовата зала на училището за своята дейност. Съветниците са склонни да дадат училището без тези обекти, което, според Нейчев, прави дейността на читалището невъзможна.
„Дайте ни шанс да се докажем. Ако не успеем, общината винаги може с едномесечно предизвестие да ни прекрати договора” – каза още той. Става дума за 14 вида дейности на читалището, за които, според Нейчев, има ръководители – компютърна школа,  вокална школа за рок певци с ръководител Стефка Оникян, школа по фотография и астрономия, клубове по карате, бокс, тенис на маса, художествена гимнастика, школа по рисуване, която е съвместно с Дружеството на добричките художници, литературен клуб, който е съвместно със Сдружението на писателите, езикови школи, фолклорен танцов ансамбъл, детска музикална школа, школа за духови инструменти – саксофон, тромпет, тромбон, туба и др., детски куклен театър, фолклорен център „Калинка Вълчева”, където ще има занимания по кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, народно пеене и др. За тези дейности читалището ще входира в общината 14 искания за осигуряване на помещения – стана ясно още на пресконференцията, за да си гарантират учебната година, ако Общинският съвет пак  не е съгласен. Събрани са 6000 тома книги за библиотеката. 
„Училище „Дора Габе” не е избрано случайно. То е в голям и гъсто населен квартал, в който  към момента не се развиват дейности за привличане на децата” – каза председателят на Проверителната комисия Милен Кадиканов. Според него, и големият двор на училището, може да стане притегателен център на местното население, след реконструкция.
От читалище „Добрич” съобщиха, че започват подписка сред гражданите на Добрич за искането им, която, ако се наложи, ще бъде носена и в София.  
По информация на Нейчев 19 деца  вече са били на летен лагер в Китен. По време на фестивала „Добрич мези” е имала изяви и една от рок-групите на читалището – „Singing river”.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.