Директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов /вдясно/, авторът Ивелин Първанов /в средата/ и Ангел Дюлгеров. Снимка Григор Маринов

Никога не е късно да направиш нещо полезно за България

убеден е Ивелин Първанов – автор на романа “Атентаторът”

Размер на шрифта: a | a | a 19:34 02 февруари 2014
Автор: Пламен Николов
Новият роман на Ивелин Първанов – “Атентаторът” бе представен завчера в Добрич. Въпреки студеното време десетки жители на областния град, изкушени от историята и почитатели на качествените четива уважиха събитието, организирано от Регионалния исторически музей. Това е третото представяне на романа в страната – след София и Варна.
Този роман е сред рядко появяващите се на българския книжен пазар. Аз бих определил книгата като събитие, защото тя съчетава по уникален начин реалните исторически събития и художествената измислица, каза директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов. Той сподели, че е бил впечатлен от огромния брой реални исторически личности, представени като обикновени хора, а не просто като безплътни персонажи в художествено произведение.
Това е роман, предназначен за съвременните читатели, той е адресиран към нашия съвременник, отбеляза Ангел Дюлгеров – главен редактор на специализирания литературен вестник “КИЛ”. Книгата е пригодена към нашия начин на мислене. Романът притежава несъмнени художествени достойнства. В него историческите събития са представени от различни гледни точки, пречупени са през призмата на различни личностни позиции. От повествованието ясно си личи патриотизмът на автора – и то не този площаден патриотарски високопарен стил, който виждаме у някои политици, а онези чувства на любов към родното, които са заложени дълбоко в нас, коментира Ангел Дюлгеров. Главни герои в романа – в познатия смисъл на думата няма. Авторът ни дава възможност да се запознаем с позициите за процесите от началото на миналия век, с вижданията на великите личности в освободителното движение на българите в Македония. Това е книга за българина, който изнася тежестта на историята върху плещите си, който я изживява, за да надживее времето си и да остане в паметта на поколенията. Същевременно това е и роман, показващ ни драматизма на историята през призмата на обикновения човек, посочи Ангел Дюлгеров. В повествованието наред с великите революционери Гоце Делчев, Даме Груев, Владо Черноземски се появяват и обикновени ратници-дейци на освободителното движение, за които днес малко се знае. Тези обикновени хорица не само защитават българщината с цената на собствения си живот, но и градят бъдещето. Те са именно онези, благодарение на които българският народ успява да оцелее въпреки превратностите и обстоятелствата и да бъде себе си. Тази книга е изключително чувствителна към националното, и като политическо и като лично изживяване.
Времево романът обхваща малко повече от три десетилетия в началото на 20-ти век. Действието може да се датира с периода около избухването на Горноджумайското въстание /1902 г./ до месеците непосредствено след атентата в Марсилия, извършен на 9 октомври 1934 г. от българския революционер Владо Черноземски /Величко Керин/. Тогава, насред френския пристанищен град и пред погледите на хилядно множество атентаторът изпълнява смъртната присъда, издадена срещу един от най-големите българомразци – сръбският крал Александър Карагеоргевич. При атентата загива и френския външен министър Пиер Барту.
Романът беше замислен като разказ за изстрелите в Марсилия, които разтресоха цяла Европа и могат да се определят като едно от ключовите събития в европейската политика в годините преди Втората световна война. За съжаление, в продължение на десетилетия у нас той бе забравен. Този атентатът среща огромен отзвук на Запад, познат е толкова добре, колкото и Сараевския, извършен 20 години по-рано и станал причина за избухването на Първата световна война. Когато обаче започнах да пиша, разбрах, че не мога да разглеждам едно събитие изолирано от останалите, от всички процеси, свързани с освободителното движение на македонските българи. Затова и започнах да правя паралели, търсейки процесите и тяхното логично обяснение – така романът стана доста по обемен от първоначалния ми замисъл,  сподели с добричката публика авторът Ивелин Първанов. Той добави, че се е постарал да покаже геополитическите аспекти на атентата, извършен от Черноземски. Имах намерение да опиша борбата на ВМРО за българщината в Македония – оказа се, че тя не може да се разглежда като изолирано явление, извън контекста на всички събития, свързани с Балканите, с т.нар. “Македонски въпрос” и с пъзела на големите политически играчи от онова време, с тогавашната световна геополитика, каза още Ивелин Първанов.
Авторът сподели с добричката публика, че подготвя нова книга, в която ще бъде обърнато достатъчно внимание и на Добруджанския въпрос, на Добруджа, която не е успяла да намери място в “Атентаторът”. Конната дивизия на генерал Колев е истинско явление в европейската военна история, което у нас бе неглижирано и на което заслужава да бъде отделено полагащото му се място и в паметта на идните поколения, категоричен е Ивелин Първанов. От дългогодишните му проучвания на българската история и свързаните с нея личности той е стигнал до убеждението, че никога не е късно да направиш нещо полезно за България.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.