Годишна среща на читалищата в Добричка област

Няма застрашени от закриване читалища в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 18:29 24 януари 2018
Автор: ДТ
Около 100 представители на читалищата в общините в Добричка област – председатели, секретари, счетоводители, се събраха на традиионната си годишна среща в зала „Европа” на областната управа, олганизирана от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища”. Областният управител Красимир Кирилов поздрави участниците: „Използвам повода да изразя своята благодарност и искрено уважение към Вашия труд, благодарение на който се съхраняват традициите и културата ни и в най-малките населени места. Читалището като институция, винаги е било стожер на българския дух. Днес можем да кажем, че читалищата са една многофункционална институция, насочена към хората от различните възрасти. Благодарение на Вашата работа и стремежа да придавате съвременна визия, приобщавате малки и големи добруджанци към ценностите на демократичното общество“.
Областният управител изрази своята убеденост, че конструктивният диалог с държавната и местната власт, както и с гражданското общество, ще продължи в интерес на хората, тъй като във всяко едно населено място читалището може да е стратегически двигател и партньор за местно развитие.
На журналистически въпрос дали има читалища в областта, които могат да се заличат заради липса на хора в населените места или заради финансови проблеми, Минчо Черкезов, екперт в Регионалния център „Читалища”-Добрич, каза следното: „Все още нямаме подобна ситуация, но има читалища с много малка дейност. В община Каварна има две читалища, където няма държавно финансирани  бройки, там нещата са на ентусиазъм. Инициативността на читалищата и подкрепата на общините решават проблемите. Тази година субсидията за читалищен работник е в размер на 8375 лв., което включва заплата  и средства за дейност. 
Читалищата от тази година ще трябва да имат електронен подпис, защото декларациите в НАП ще се подават само по електронен път,  каза Димитрина Германова от офиса на НАП в Добрич по темата „Промени в данъчното и осигурителното законодателство”. Сред най-честите нарушения в читалищата са, че нямат оценка на риска на работното място, напомни  Красимира Спасова – главен инспектор в Инспекцията  по труда-Добрич. В срок до 3 години  читалищата трябва да се регистрират в Агенцията по вписванията, а не както досега в съда. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.