Окръжният прокурор Пламен Николов /вдясно/ и районният мюфтия Билял Дарджан Снимка Григор Маринов

Мюсюлманите в Добричко осъждат случващото се в джамията в циганската махала на Пазарджик Снимки БГНЕС

Няма данни за разпространение на радикален ислям в Добричко

Безкомпромисни действия при сигнал за спящи терористични клетки, гарантира окръжният прокурор Турски емисар на ислямска секта в Тервелско бил отпратен извън страната

Размер на шрифта: a | a | a 20:36 22 януари 2015
Автор: Пламен Николов
Няма каквито и да е данни за опасност от разпространение на радикален ислям в Добричка област. Това обявиха на пресконференция вчера окръжният прокурор Пламен Николов и районният мюфтия Билял Дарджан. В държавното обвинение и в Районното мюфтийство не са постъпвали сигнали за проповядване под каквато и да е форма на радикални идеи от ислямски фундаменталисти. Ако все пак, по един или друг начин се появят проповедници, разпространяващи радикални идеи, ще направим необходимото да ги спрем. Ще действаме безкомпромисно и без забавяне при сигнал за поява на спящи терористични клетки или проникване на територията на Добричка област на емисари, разпространяващи ислямистки идеи, гарантира окръжният прокурор. Няма да допуснем навлизане на радикалния ислям, който е вреден както за държавата и изградения в нея етнически модел, така и за самите вярващи, изповядващи мюсюлманската религия, категоричен бе Пламен Николов.
Проверяват стриктно нелегалните емигранти за принадлежност към терористични групировки
През изминалата 2014 г. само по море на територията на Добричка област са влезли над 150 нелегални емигранти – граждани на ислямски държави от Близкия и Средния Изток, съобщи пред журналистите окръжният прокурор. Десетки други са задържани за нелегално преминаване на сухоземната граница между България и Румъния. При движението на толкова много чужденци от рискови държави, при това влезли нелегално на българска територия, не можем да бъдем сигурни дали сред тях няма изповядващи радикална идеология или принадлежащи към терористични групировки. Създали сме строга организация съвместно с полицията и ДАНС за своевременното задържане на нелегалните емигранти. Всеки един от тези неканени гости се проверява за принадлежност към терористични организации, разясни окръжният прокурор. Той добави, че е предимство за Добричка област липсата на емигрантски центрове в региона с оглед множеството скандали и конфликти между влезлите нелегално в страната ни чужденци и живеещите в близост до бежански лагери в други райони на страната. Всички задържани в Добричко нелегални емигранти своевременно се изпращат към местата за настаняване на бежанци. 
Разчитат на местното мюсюлманско население за съдействие
Прокуратурата и Районното мюфтийство разчитат изключително много на местното мюсюлманско население за своевременно подаване на информация дори и при съмнения за опити за насаждане на радикални идеи сред изповядващите исляма добруджанци.
Жителите на Добричка област с мохамеданско вероизповедание са доказали многократно, че практикуват традиционната форма на тази религия. Десетилетия наред християни и мюсюлмани в Добруджа живеят в мир и разбирателство, без религиозни вражди, подчерта Пламен Николов. Районният мюфтия Билял Дарджан добави, че е създадена организация за подаване на сигнали от мюсюлманите в областта при съмнения или опит за насаждане на фундаменталистки идеи. Ходжите в джамиите в Добричка област постоянно предупреждават вярващите за опасността от радикалния ислям. До момента нямаме сигнали за проникване на опасната идеология в региона, каза Билял Дарджан. Той увери, че мюсюлманите в областта са настроени крайно негативно към радикалните форми на исляма. Вярващите в региона категорично осъждат случилото се в циганската махала на Пазарджик, проповядването на радикален ислям в джамията “Абу Бекир” и опитите на религиозни лидери от този град да се поставят в услуга на терористите от “Ислямска държава”
Ислямска секта опитала да разкрие нелегално училище в Тервелско
Опит за разкриване на нерегламентирано учебно заведение, наречено “Сюлеймание” от турски гражданин – емисар на ислямска секта е бил осуетен преди около две години, припомни Пламен Николов, който е бил наблюдаващ прокурор по случая. Под прикритието на неправителствена организация и социални функции сектантът разкрил медресе /ислямско духовно училище/. То обаче било отворено в грубо нарушение както на законите в държавата, така и на правилата на мюсюлманското вероизповедание в България. Оказало се, че за разкриването на медресето не били уведомени нито Главното, нито Районното мюфтийство. В Регионалния инспекторат по образование пък въобще не знаели за съществуването на подобно “училище”. В него били привлечени десетина деца на възраст между 6 и 15 години от проблемни семейства. Без учебни планове и квалифицирани педагози, децата били заставяни да учат религиозни текстове, като били принуждавани да стават в 5 ч. сутринта. Имало случаи и на бити малчугани. За по-малко от половин година прокуратурата и ДАНС са установили всички обстоятелства около нелегалното медресе. Регистрацията на неправителствената организация “Сюлеймание” е прекратена, а турският емисар е бил настоятелно помолен да напусне пределите на страната, каза шефът на държавното обвинение в Добрич.
Прокуратурата и полицията правят всичко възможно за разкриване извършителите на провокацията с
изрисуваните кръстове върху джамията“Хаджи Осман” в Добрич.
Районната прокуратура се е самосезирала. На следващия ден след откриването на християнските символи върху оградата на мюсюлманския храм е било свикано съвещание при окръжния прокурор. Деянието е престъпление по чл. 104 от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за всеки, осмелил се да оскверни религиозен храм или молитвен дом. След като районният мюфтия потвърди, че кръстовете са накърнили религиозните чувства на мюсюлманите в града, за мен беше безспорно, че е налице извършено престъпление. Това деяние е особено опасно в настоящия момент, с оглед случващото се в Европа и опасността от провокиране на напрежение между мирно съжителстващите в града ни мюсюлмани и християни, коментира Пламен Николов. Той обяви, че се полагат усилия за разкриване на извършителите. То обаче би било възможно само ако има свидетели, които са видяли кой е нарисувал кръстовете.
Джамията “Хаджи Осман” е построена през 1931 г. Посегателства срещу нея е имало и преди, но те са били основно хулигански прояви като чупене на стъкла и нанасяне на други дребни щети. Появата на кръстовете върху оградата обаче е накърнило религиозните чувства на мюсюлманите. Живеещите в съседство, които са християни също били възмутени от случилото се, каза Билял Дарджан. Той добави, че в последните две десетилетия няма други случаи на оскверняване на мюсюлмански храм в Добричка област. 50 джамии има в региона, но само 30 от тях са действащи заради недостига на ходжи и имами, информира районният мюфтия.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.