В Езикова гимназия "Гео Милев" искат маломерна паралелка за френскоезичния профил
Снимка: Григор Маринов

Не стигат ученици за осем паралелки в добричките школа

Размер на шрифта: a | a | a 19:09 09 септември 2013
Автор: Пламен Николов
Директорите на шест училища в Добрич са депозирали в Общината докладни записки с искане да им бъде разрешено през новата учебна година да сформират паралелки с по-малък брой от допустимия минимум. Исканията са за общо осем маломерни паралелки. Според Наредба №7 на Министерството на образованието и науката от 2000 г. минималният позволен брой ученици в един клас е 18. В две основни училища искат маломерни паралеки за осми клас. След преминаването на част от учениците в школа с прием от 7-ми клас осмокласниците в ОУ “Христо Смирненски” и ОУ “Христо Ботев” са останали под минимума – съответно 16 и 15. И двамата директори посочват, че паралелките са единствени за училището. От ОУ “Христо Ботев” добавят, че школото разполага с отлична материално-техническа база и високо квалифицирани педагози.
В СОУ “Дора Габе” настояват да работят с паралелки под допустимия минимум от 9-ти до 11-ти клас. Деветокласниците в школото са 16, в 10-ти клас има 12 ученика, в 11-ти – 15. Паралелките са единствени в училището и не могат да бъдат слети, а СОУ “Дора Габе” единствено в областта предлага профилирано обучение по изобразително изкуство в областта на предпечата и рекламната графика. В Спортното училище искат втора маломерна паралелка с 12 ученика. Школото е единственото със спортен профил в областта. Формирането на втора паралелка се налага от реализирания до момента прием, разнообразието на видовете спорт,  необходимостта от разделянето на индивидуалните и колективните дисциплини и желанието на учениците. От маломерни паралелки не са се опазили и в елитната Езикова гимназия. Там искат в профил  “Френски език” в 12-ти клас през предстоящата учебна година да се обучават 15 ученици. Другата френскоезична паралелка е с 19 ученици и евентуалното им сливане ще надвиши нормативно допустимия максимум за брой ученици, посочват от гимназията. В ОУ “Йордан Йовков” искат разрешение за сформиране на паралелка в 9-ти клас с профилирано обучение по професията “Работник в заведенията за хранене и развлечения”. В училището разполагат с 14 ученици за планираното професионално направление.
Училищните ръководства изрично посочват, че средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдените за училището бюджетни кредити и допълнителни не са необходими.
На редовната си сесия през септември общинските съветници в Добрич трябва да вземат решение дали да допуснат сформирането на маломерни паралелки в областния център.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.