В Езикова гимназия "Гео Милев" искат маломерна паралелка за френскоезичния профил
Снимка: Григор Маринов

Не стигат ученици за осем паралелки в добричките школа

Размер на шрифта: a | a | a 19:09 09 септември 2013
Автор: Пламен Николов
Директорите на шест училища в Добрич са депозирали в Общината докладни записки с искане да им бъде разрешено през новата учебна година да сформират паралелки с по-малък брой от допустимия минимум. Исканията са за общо осем маломерни паралелки. Според Наредба №7 на Министерството на образованието и науката от 2000 г. минималният позволен брой ученици в един клас е 18. В две основни училища искат маломерни паралеки за осми клас. След преминаването на част от учениците в школа с прием от 7-ми клас осмокласниците в ОУ “Христо Смирненски” и ОУ “Христо Ботев” са останали под минимума – съответно 16 и 15. И двамата директори посочват, че паралелките са единствени за училището. От ОУ “Христо Ботев” добавят, че школото разполага с отлична материално-техническа база и високо квалифицирани педагози.
В СОУ “Дора Габе” настояват да работят с паралелки под допустимия минимум от 9-ти до 11-ти клас. Деветокласниците в школото са 16, в 10-ти клас има 12 ученика, в 11-ти – 15. Паралелките са единствени в училището и не могат да бъдат слети, а СОУ “Дора Габе” единствено в областта предлага профилирано обучение по изобразително изкуство в областта на предпечата и рекламната графика. В Спортното училище искат втора маломерна паралелка с 12 ученика. Школото е единственото със спортен профил в областта. Формирането на втора паралелка се налага от реализирания до момента прием, разнообразието на видовете спорт,  необходимостта от разделянето на индивидуалните и колективните дисциплини и желанието на учениците. От маломерни паралелки не са се опазили и в елитната Езикова гимназия. Там искат в профил  “Френски език” в 12-ти клас през предстоящата учебна година да се обучават 15 ученици. Другата френскоезична паралелка е с 19 ученици и евентуалното им сливане ще надвиши нормативно допустимия максимум за брой ученици, посочват от гимназията. В ОУ “Йордан Йовков” искат разрешение за сформиране на паралелка в 9-ти клас с профилирано обучение по професията “Работник в заведенията за хранене и развлечения”. В училището разполагат с 14 ученици за планираното професионално направление.
Училищните ръководства изрично посочват, че средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдените за училището бюджетни кредити и допълнителни не са необходими.
На редовната си сесия през септември общинските съветници в Добрич трябва да вземат решение дали да допуснат сформирането на маломерни паралелки в областния център.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.