Директорът на офиса на НАП - Добрич Димитър Димитров и началникът на отдел "Услуги за клиенти" Антоанета Иванова. Снимка Григор Маринов

НАП-Добрич: 735 са подадените декларации за доходите - не чакайте последния ден

Най-лесния начин е чрез ПИК, 103-ма добруджанци вече са се възползвали, заявяват от данъчното

Размер на шрифта: a | a | a 20:55 11 февруари 2015
Успешен старт на данъчната кампания за деклариране на доходите отчете офиса на Националната агенция за приходите в Добрич. Акцентът тази година е върху една от новостите, които улесняват данъкоплатците – персоналния идентификационен код (ПИК), каза директорът на НАП в Добрич Димитър Димитров. Той, заедно с началника на отдел "Услуги за клиенти" Антоанета Иванова представиха акценти от работата на местния офис и новостите за 2015 г.
13 472-ма са подалите данъчни декларации през 2014 г., като над 2600 от тях са го направили по интернет, а останалите около 10 800 са подадени на гише в офиса или по пощата.
От началото на тази година подадените декларации за облагане доходите на физическите лица са 735, от тях 261 – по електронен път, а 103 са пратени с ПИК.
Димитър Димитров призова гражданите да не чакат последния ден, в който могат да си подадат декларацията, както и да се възползват от всички възможни начини, които системата предлага, за да го направят. Така няма да се стига до опашки и работата ще протича спокойно, както за клиентите, така и за служителите на НАП-Добрич, обясни той.   
Годишните данъчни декларации тази година са в много достъпен вариант – лесни за попълване, с намален обем. Опростени, за да се улеснят клиентите са и приложенията, обясни Антоанета Иванова. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение. Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.
От възможностите за отстъпки, които се предлагат при определни обстоятелства, могат да се възползват само граждани, които нямат дължими публични задължения.
В услуга на клиентите в случая е ПИК, тъй като преди подаването на декларациите, чрез кода те могат да проверят и съответно да изчистят задълженията си, ако имат такива и да ползват полагащите им се отстъпки.  Така всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък. Най-лесно декларацията може да се подаде онлайн с ПИК. Нещо повече, подаването с ПИК е напълно безплатно, докато електронният подпис се заплаща, уточняват от НАП-Добрич. Данъчното облекчение за минимални доходи ще се ползва с отделна декларация, която ще се подава в срок отново до 30 април. Облекчението важи само през 2015 г. за доходите от 2014 г. Право да ползват това облекчение имат гражданите с придобити през 2014 г. само доходи от трудови правоотношения, но те да не превишават 12 месечни минимални работни заплати, тоест 4080 лв.През 2015 г. се дава право на избор за удържане на авансовия данък през последното тримесечие с декларация пред платеца на дохода, съобщават още от НАП – Добрич.
Всички, които вече имат ПИК, могат да го ползват и за подаване на данъчни декларации за доходите от 2014 г. Гражданите, които имат издаден повече от един ПИК (например издаден на БУЛСТАТ на ЕТ), ще могат да ползват  услугата за подаване на декларация за облагане на доходите от 2014 г. с този код, който е издаден на техния ЕГН. Издадените към момента ПИК-а са 5980 на брой. Кодът дава възможност за използване на много услуги. Сред тях са: проверка на  осигурителния доход (върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски); информация за членство в пенсионен фонд и месеците, за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество; задължения към НАП; подаване на искане за издаване на документ; подаване на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Клиентите на НАП могат да получат персонален идентификационен код след подаване на заявление в офис на агенцията.
До момента няма милионери, които да са декларирали доходите си в Добрич от началото на тази година. Припомняме, че през 2014 г. доходи в размер над 1 млн. лв. декларираха седем клиенти на НАП-Добрич. Най-сериозната сума бе доход в размер на 3,3 млн. лв. Данъците, внесени тогава от тези седем клиента са на стойност над 1,1 млн. лв. Земеделски производител е с най-голям по размер деклариран доход (35 000 лв.) от началото на 2015 г. до сега, отчитат от НАП-Добрич. С доход от  450 000 лв. е първенецът (за сега) сред корпоративните клиенти. Става въпрос за фирма за търговия и отдаване под наем на недвижими имоти, уточниха от местния офис на приходната агенция. ДТ
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.