Намаляват популацията на бездомните кучета с 95 %

Увеличава се броя на безстопанствените котки

Размер на шрифта: a | a | a 20:23 06 януари 2014
Автор: Мирослав Балчев
Популацията на уличните кучета в Добрич трябва да бъде намалена с 95 % до края на 2016 г. Дотогава животните ще бъдат настанени в приюти, като прибирането им в тях ще става поетапно. Амбициозната задача е предвидена в новата Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, която предстои да бъде гласувана от Общинския съвет. Сред заложените цели в програмата са още намаляване на рисковете от разпространение на зоонози и гарантиране на безопасността на градската среда, увеличаване на отговорността на хората отглеждащи кучета, както и установяване на устойчиви практики за осиновяване на безстопанствени животни.
Предвижда се до края на годината да бъде направено преброяване на бездомните кучета на територията на Добрич. Проблемът с безстопанствените кучета продължава да бъде сериозен, се посочва в анализът към програмата. Към настоящия момент предприетите мерки не могат да доведат до очаквания от обществото бърз резултат, а причините за това са големия брой безстопанствени кучета, непрекъснатия поток от изхвърлени кучета, нестартирали програми за овладяване на популацията в съседни общини, липсата на санкции от страна на контролните органи.
В Добрич функционират два приюта за бездомни кумчета – общински и регистрираният от Сдружение с нестопанска цел „Германо – българска помощ за животните”. По-голяма част от популацията на  безстопанствени животни е обхваната, като същите са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и маркирани. Въпреки дейността на двата приюта в рамките на изминалите три години не е констатирано значително намаляване на популацията, а по-скоро задържане на едно ниво с лек спад.
Съществуващата законова уредба не позволява да се формира национална политика и цел за постигане на стройна система от мерки, която да допринесе за решаване на проблема в цялост, се посочва в новата общинска програма, която предстои да бъде приета.
Отбелязано е още, че през последната година на територията на Добрич възниква и проблем с бездомните котки. Тяхната популация значително се увеличава и налага адеквати мерки за овладяването и.
Отчита се и недостатъчен ресурс от хора, които да извършват повече проверки за регистрацията на домашните любимци на територията на Общината. По данни на дирекция „Местни данъци и такси” регистрираните кучета-домашни любимци през годините са: 18 през 2009 г., 59 през 2010 г., 36 през 2011 г., 79 през 2012 г., 120 до 1 декември 2013 г.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.