Веселин Колев – директор на ОД на МВР – Добрич, Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на МВР, Йотко Андреев – зам.-директор на ГД “Гранична полиция” Снимка Григор Маринов

Намаляването на населението в областта води до отчетения спад в престъпността

Увеличават се разкритите престъпления, свързани с наркотични вещества

Размер на шрифта: a | a | a 19:29 10 февруари 2016
Автор: Пламен Николов
Намаляването на населението в Добричка област и миграцията на младите хора към големите градове и чужбина е основната причина за отчетения през 2015 година спад на престъпността в региона. Това заяви на пресконференция вчера шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев. Зад граница са заминали и много от активните престъпници, които в предходни години са създавали проблеми. Не на последно място заслуга за снижаване нивото на престъпността има превантивната работа – активно се наблюдават и посещават хората от криминалния контингент, работи се с техни близки, съседи, с кметовете на малките населени места, каза Веселин Колев.
В отчета на Областната дирекция на МВР за 2015 година прави впечатление увеличението на престъпленията, свързани с наркотични вещества. Това се дължи на положените усилия от страна на полицейските патрули, които редовно обхождат известните наркомански сборища и извършват проверки на младежи, за които се знае, че провявават интерес към наркотици. С 64 % са се увеличили задържаните с дрога. Предимно това са потребители, с малки количества. Активно се работи и за разкриването на разпространителите. През изминалата година са задържани знакови наркодилъри, обяви шефът на полицията в Добрич. Той посочи като пример двама братя от квартал “Дружба”, които през декември са били освободени от ареста и в края на месеца отново са били задържани с наркотици.
В края на годината се активизират и телефонните измамници, като това е обусловено от изплащането на рентите – по това време възрастните хора разполагат с повече пари в брой. През миналата година са регистрирани 73 телефонни  измами. Като участници в схемите са задържани 10 души, като всички те са т.нар. “мулета” – приносители на парични суми. Областната дирекция на МВР в Добрич не може да се похвали с разкриване на организаторите на измамните схеми. Само през януари в областта са извършени 12 телефонни измами.
Намаляват случаите на задържани нелегални мигранти в Добричка област. Причината е, че потокът на бежанците, които преминават турската граница се насочва през Калотина и Капитан Андреево. Показателен е фактът, че през 2015 г. няма задържани бежанци по море, докато през 2014 г. имаше няколко случая на натоварени с мигранти гемии, съобщи старши комисар Йотко Андреев – зам.-директор на ГД “Гранична полиция”.
514 служители работят в момента в Областната дирекция на МВР – Добрич. През 2015 г. са напуснали 66 души – 64 по собствено желание и двама дисциплинарно уволнени.
Препоръките на ръководството на вътрешното министерство към ОД на МВР – Добрич са за по-активно участие на всички полицейски звена в доказването на престъпленията и тяхното разкриване. Като цяло оценката за работата на колегите в Добрич е добра, като тя е базирана на цифрите, свързани с нивото на престъпността и разкриваемостта на престъпленията, заяви зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.