Веселин Колев – директор на ОД на МВР – Добрич, Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на МВР, Йотко Андреев – зам.-директор на ГД “Гранична полиция” Снимка Григор Маринов

Намаляването на населението в областта води до отчетения спад в престъпността

Увеличават се разкритите престъпления, свързани с наркотични вещества

Размер на шрифта: a | a | a 19:29 10 февруари 2016
Автор: Пламен Николов
Намаляването на населението в Добричка област и миграцията на младите хора към големите градове и чужбина е основната причина за отчетения през 2015 година спад на престъпността в региона. Това заяви на пресконференция вчера шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев. Зад граница са заминали и много от активните престъпници, които в предходни години са създавали проблеми. Не на последно място заслуга за снижаване нивото на престъпността има превантивната работа – активно се наблюдават и посещават хората от криминалния контингент, работи се с техни близки, съседи, с кметовете на малките населени места, каза Веселин Колев.
В отчета на Областната дирекция на МВР за 2015 година прави впечатление увеличението на престъпленията, свързани с наркотични вещества. Това се дължи на положените усилия от страна на полицейските патрули, които редовно обхождат известните наркомански сборища и извършват проверки на младежи, за които се знае, че провявават интерес към наркотици. С 64 % са се увеличили задържаните с дрога. Предимно това са потребители, с малки количества. Активно се работи и за разкриването на разпространителите. През изминалата година са задържани знакови наркодилъри, обяви шефът на полицията в Добрич. Той посочи като пример двама братя от квартал “Дружба”, които през декември са били освободени от ареста и в края на месеца отново са били задържани с наркотици.
В края на годината се активизират и телефонните измамници, като това е обусловено от изплащането на рентите – по това време възрастните хора разполагат с повече пари в брой. През миналата година са регистрирани 73 телефонни  измами. Като участници в схемите са задържани 10 души, като всички те са т.нар. “мулета” – приносители на парични суми. Областната дирекция на МВР в Добрич не може да се похвали с разкриване на организаторите на измамните схеми. Само през януари в областта са извършени 12 телефонни измами.
Намаляват случаите на задържани нелегални мигранти в Добричка област. Причината е, че потокът на бежанците, които преминават турската граница се насочва през Калотина и Капитан Андреево. Показателен е фактът, че през 2015 г. няма задържани бежанци по море, докато през 2014 г. имаше няколко случая на натоварени с мигранти гемии, съобщи старши комисар Йотко Андреев – зам.-директор на ГД “Гранична полиция”.
514 служители работят в момента в Областната дирекция на МВР – Добрич. През 2015 г. са напуснали 66 души – 64 по собствено желание и двама дисциплинарно уволнени.
Препоръките на ръководството на вътрешното министерство към ОД на МВР – Добрич са за по-активно участие на всички полицейски звена в доказването на престъпленията и тяхното разкриване. Като цяло оценката за работата на колегите в Добрич е добра, като тя е базирана на цифрите, свързани с нивото на престъпността и разкриваемостта на престъпленията, заяви зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.