Награждават победителите в конкурса “С духа на миналото”

80 деца участваха с рисунки на тема „Добруджанска тъкан и текстил”

Размер на шрифта: a | a | a 19:32 29 април 2015
Изложба на творбите и награждаване на победителите в третия регионален конкурс за детски рисунки „С духа на миналото” 2015 ще се проведе днес от 17 ч. в Дом - паметник „Йордан Йовков” в Добрич. Темата, по която малките художници рисуваха тази година е „Добруджанска тъкан и текстил”.
В конкурса взеха участие повече от 80 деца и младежи на възраст от 6 до 18 години от училища и школи по изобразително изкуство от общините Добрич, Силистра, Добричка, Каварна, Тутракан, Каварна, Ситово и др.
С въображение, творческа индивидуалност и много старание малките художници отразиха върху белия лист усещането си за традицията и познанията си за етнографията на добруджанския край.
Целта на конкурса е да се насочи вниманието на децата и обществото към историята и етнографията на Добруджа, както и да се популяризира най-големия за региона кулинарен фестивал „Празник на гърнетата”, представящ автентични ястия от добруджанския край, който ще се проведе за седми пореден път на 20 и 21 юни тази година в село Зимница, община Крушари, поясняват организаторите.
Рисунките, изпратени за участие в конкурса, оцени компетентно  жури с председател Евелина Ханджиева – директор на Художествена галерия – Добрич и членове Милена Алджабари – художник, Галина Георгиева – художник и Надежда Иванова - етнограф в РИМ – Добрич. Наградите за малките художници са осигурени от издателство “Славена” – Варна, сладоледи “ALGIDA”, градински център “Хиподрума” – Добрич, галерия “Дарзалас” – Варна и пицария “Уно”.
В заключителният етап на конкурса днес участват музиканти, певци и танцьори от СОУ „Климент Охридски”, които ще повдигнат настроението на участниците в тържеството и публиката със своите изпълнения. Изложбата с творби от конкурса “С духа на миналото” ще остане експонирана в Дом – паметник „Йордан Йовков” до 24 май. След това изложбата ще гостува в Регионална библиотека "Партений Павлович" в град Силистра.
Организатор на конкурса „С духа на миналото” е “Празник на гърнетата” – кулинарният фестивал на Добруджа, с подкрепата на Община Добрич и Община Силистра, в партньорство с Регионалния исторически музей, Художествената галерия в Добрич, както и Етнографския музей и Регионалната библиотека в Силистра, Галерия Дарзалас – Варна, вестник „Добруджанска трибуна”. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.