Над 700 ученици ще кандидатстват в средните училища в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 18 април 2018
Автор: ДТ
726 ученици, със 70 повече в сравнение с миналата година,  след седми клас ще кандидатстват за прием в средните училища в Добрич – стана ясно на Панорамата на средните училища, която общината организира за първи път в центъра на града. А ученици и учители подеха инициативата и превърнаха мероприятието в истинско шоу. Щандовете на училищата бяха нетрадиционни – всеки беше извадил отличителното за себе си. Учителите пък заложиха на формулата ученици убеждават ученици. Начинът на провеждането на панорамата определено дава възможност тя да бъде посетена от повече ученици и родители – бяха категорични участниците – 15 училища в Добрич. 
От Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост предложиха безплатни демонстрации за паралелките „Фризьор” и „Маникюрист”, която ще бъде за първи път от следващата учебна година.  Имаше безплатно подстригване и безплатен маникюр на щанда на училището. „Паралелката „Фризьор” е с 29 ученици. Има изключителен интерес към фризьорството и маникюра, затова  и откриваме новата паралелка” – каза директорката инж. Светлана Жечева. Тя сподели още, че интересът към специалностите е повече породен от родители, които работят в чужбина и виждат такава ниша за реализация на децата си – пак в чужбина. 
„Нашите ученици постъпат неслучайно в училището. Това е продължение на семейна традиция на земеделски производители от Добричка област. Не повече от 20 процента от учениците ни са случайно постъпили” – каза Илияна Вълчева, учител в Професионалната гимназия по аграрно стопанство. Възстановява се и паралелка „Монтьор на селскостопанска техника”
Представителите на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина бяха облечени в бели престилки и със самочувствие разказваха, че училището разполага със съвременна материална база – лаборатории, нова техника и т.н. Там започват голям ремонт по европейски проект, който включва, както обновяване на сградата, така и на материално-техническата база. Интерес има към специалностите „Ветеринарен техник”, „Техник по качеството на храните и напитките”.
„От тази година в Професионалната гимназия по туризъм ще има за първи път дуална паралелка по кетъринг. Учениците от сегашната дуална паралелка по готварство са вече 10-и клас. През лятото те работят в курорта „Албена”, където получават 90 процента от минималната работна заплата, а през учебната година получават стипендия от 50 лева по швейскарския проект „Домино”, по който работим” – каза директорката на училището Нели Апостолова. В него има 20 паралелки и 446 ученици.
От училище „Св.Климент Охридски” показаха какво предлагат, като огласиха с музикални изпъления площада.
„Пожелавам успех на всички седмокласници. Носочете се към професия, която ще даде най-голяма възможност да реализирате себе си. Този избор е важен” - каза при откриването на панорамата зам.-кметът д-р Емилия Баева.
„Желая на всички да осъществят приема си, както са го замислили и максимален брой ученици да се включат в паралелките” – заяви старши експертът в Регионалното управление по образованието Калоян Койчев. 
„Само гимназията по туризъм и финансово-стопанската гимназия в Добрич нямат пробеми с приема на ученици. Оттук следват проблемите – не остават достатъчно деца и като брой, и като можещи. Опитваме се да ограничим професионалните паралелки в средните училища, откъдето излизат реално безработни с диплома” – сподели още Койчев. Той обяви, тази година в Добричка област след 7 клас ще кандидастват 1390 ученици, което било малко по-малко в сравнение с м.г.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.