Над 49 милиона лева е бюджета на Добрич за 2016 година

Кметският екип даде заявка за динамично управление на общинските финанси

Размер на шрифта: a | a | a 19:49 28 януари 2016
Автор: Пламен Николов
С пълно единодушие от 39 гласа “за”, без против и въздържал се съветниците приеха вчера бюджета на Добрич за 2016 г. Част от предложенията и исканията, поставени по време на общественото обсъждане на този етап не могат да бъдат финансирани поради липса на средства. За тяхната реализация ще се търсят възможности при актуализация на бюджета в случай на преизпълнение на приходната част. Управлението на общинските финанси ще е динамично и когато има начин да се отпуснат средства за една или друга идея или за удовлетворяване исканията на граждани, ще се внасят докладни в Общинския съвет за актуализиране на бюджета, стана ясно по време на сесията вчера.
28 269 011 лв. се очакват от републиканския бюджет за финансиране на държавно делегираните дейности. Увеличението на единните разходни стандарти е само за покриване ръста на минималната работна заплата. Най-голям дял в разходите има образованието. Размерът на трансфера от държавния бюджет за училищата е 18 657 048 лв. Малко над 3 милиона лева са предвидени за социални дейности. 1 908 368 лв. са заложени за здравеопазване, като тук влизат детските ясли и кухни и здравните медиатори. 1 204 530 лв. е държавната субсидия за Почивно дело, култура и религиозни дейности”. 221 400 лв. ще получи Добрич от републиканския бюджет за отбрана и сигурност, като в тази сума влизат и дейностите за предотвратяване на бедствия и аварии. 3 714 600 лв. е планирания трансфер за дофинансиране от държавата на местните дейности, като в тази сума влиза и общата изравнителна субсидия в размер на 3 222 200 лв., 31 100 лв. за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и 461 300 лв. за капиталови разходи.
21 087 625 лв. са заложените местни приходи. Те са планирани реалистично въз основа на постъпленията в общинската хазна през последните години и тенденциите за приходната част на бюджета. Занижени са очакваните приходи от патентен данък и от разпореждане /продажба и концесии/ с общинска собственост. През миналата година са изпълнени едва 30 % от планираните постъпления от разпоредителни сделки с общински имоти. Тази година са заложени 70 % от миналогодишния размер. Имаме резерви и варианти за увеличаване на приходите от собствеността на Общината и през годината ще направим всичко възможно това да се случи, каза финансовият зам.-кмет Елка Димова. Тя добави, че ще се търсят възможности за увеличаване на събирамостта на местните данъци и такси, както и на неплатени от предходни години задължения на гражданите. 558 500 лв. са предвидените средства за заплати и издръжка в общинска администрация. Възнагражденията на съветниците и издръжката на местния парламент ще струват на данъкоплатците 299 356 лв. 1 506 063 лв. е местното дофинансиране във функция “Образование”. За издръжка и храна на малчуганите в детските градини са предвидени 1 220 000 лв., за Младежки център “Захари Стоянов” – 286 063 лв. 600 000 лв. от местните приходи отиват за детските ясли и млечната кухня, 737 403 лв. – за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Парите са за клубовете на пенсионера и домашния социален патронаж. 78 000 лв. се предоставят за по-евтини карти за градския транспорт на пенсионерите. 11 160 053 лв. са средствата за инфраструктура, предвидени във функция “Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда”. 2 977 312 лв. е размерът на  местната субсидия за “Почивно дело, култура и религиозни дейности”. Тези средства ще отидат за спортните бази и клубове, оркестри и ансамбли, общинските предприятия “Обреден дом”, “Център за защита на природата и животните” и “Спортни имоти”. 1 103 531 лв. са разходите във функция “Икономически дейности и услуги”. Останалите предвидени разходи са за лихви по инвестиционния заем за подобряване на инфраструктурата и градската среда и по кредити от фонд “ФЛАГ”. Заложеният бюджетен резерв за непредвидени и неотложни разходи е в размер на 599 038 лв.
Нито едно предложение за промяна на предварително заложените параметри на бюджета не стигна до гласуване по време на вчерашното заседание. Искането, поставено по време на общественото обсъждане за отпускане на средства за инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми бе дискутирано и вчера. Кметът Йордан Йорданов обясни, че се работи в тази насока, обмисля се сформиране на лекарска комисия, която да преценява нуждите на двойки с репродуктивни проблеми и да определя кои от тях ще бъдат финансирани частично за изследвания, които не се поемат със средствата от Националния фонд за асистирана репродукция. На този етап обаче все още било рано за заделяне на средства за инвитро, е становището на кметския екип. Актуализация на бюджета ще чакат  и предложенията за увеличаване на общинското финансиране за граждански инициативи и за книгоиздаване. Най-много дебати предизвика искането за увеличаване с 300 000 лв. на субсидията за спортните клубове.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.