Над 150 родолюбци излязоха с факли в центъра на Добрич срещу добива на газ

За 19-а поредна година с факелно шествие ВМРО припомни несправедливия Ньойски диктат

Размер на шрифта: a | a | a 18:52 26 ноември 2017
Автор: ДТ
Над 150 родолюбци се включиха в традиционното факелно шествие, организирано от ВМРО в Добрич по повод годишнината от несправедливия Ньойски диктат, откъснал от пределите на Отечеството изконни български земи. Патриотичният марш се провежда за 19-а поредна година, като всеки път преминава под наслов, свързан със съвремието. Тази година шествието бе под наслов “Добруджа – житница или пустош”. Войводите потвърдиха категоричната си позиция в защита на земята и водата на Добруджа. От ВМРО категорично се противопоставят на инвестиционното предложение на “Русгеоком” АД за проучване и добив на газ в т.нар. находище “Спасово”. Начело на шествието застанаха народният представител от ВМРО Йордан Йорданов и областният управител Красимир Кирилов. 
Със запалени факли участниците преминаха по централните добрички улици, скандирайки “Добруджа на хляб мирише, Добруджа не иска газ”, “България”, “Мизия, Тракия, Македония”, “Долу Ньой”. Поднесени бяха цветя и венци пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов, кръстът в памет на загиналите в Добричката епопея в градинката пред Обредния дом и паметника на генерал Иван Колев. С минута мълчание и падане на колене родолюбците почетоха подвига на падналите за освобождението на Добруджа.
От години насам ВМРО води постоянна и последователна политика, насочена към опазване чистота на плодородната добруджанска земя и съхраняване на основния поминък на добруджанци – земеделието. През 2011 г. родолюбивата организация бе в основата на протестите против добива на шистов газ, довели до налагането на мораториум върху използването на опасния метод на хидравлично разбиване при добива на природни богатства в България. 
Откакто Обединените патриоти и в частност ВМРО са в управлението на страната за пръв път започна активна българска външна политика по отношение на сънародниците ни зад граница, особено тези, които живеят в западната част на Балканския полуостров. Постигнато бе признаване на българско малцинство в Албания, подписан бе така дългоочаквания договор за добросъседство с братска Македония, проведе се и съвместно заседание на правителствата на двете държави. Започва процес на сближаване между хората от двете страни на Гюешево, които са част от един и същи народ, заяви народният представител Йордан Йорданов. Според него именно това е пътят за поправяне на несправедливостта, наложена ни преди 98 години от страните-победителки в Първата световна война. 
В регионален план поредната чуждестранна компания иска да дупче добруджанската земя, опитват се да направят поредния експеримент, който може да доведе до замърсяване на най-ценното за добруджанеца, до унищожаване на неговия вековен поминък. Радвам се, че добруджанци и този път смело излязоха на улицата и заявиха позицията си в защита на земята. В нашето единство е силата ни, каза депутатът. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.