Над 1100 зрелостници писаха текст върху стихотворение на Вапцаров

Размер на шрифта: a | a | a 21:04 21 май 2014
1109 зрелостника се явиха вчера на държавен зрелостен изпит по български език и литература в Добричка област. Те писаха аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров. Изпитният вариант бе генериран в 5 ч. вчера сутринта в Министерството на образованието и науката. Той бе избран чрез жребий, като представител на медиите натисна клавиша на компютъра, който определи темата за матурата. Зрелостният изпит започна в 8 ч. и продължи 4 ч.
Изпитният ден премина без проблеми в Добричка област, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Дариела Вълканкина. Тя посочи още, че 30 от допуснатите за явяване на матура не са дошли в училищата вчера. Те ще се явят на изпита през септемврийската сесия.
Втората матура, която е по избран от ученика предмет е насрочена за 23 май. В периода 27 май – 5 юни ще се проведат допълнителните зрелостни изпити, на които учениците се явяват по желание. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни.
Абитуриентите могат да се явят на зрелостни изпити и през есента. Документите за сесията през август-септември ще се приемат от 7 до 18 юли, а списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали ще бъдат обявени до 26 август. Матурата по български език и литература е насрочена за 28 август, а по втория предмет - за 29 август. Държавните зрелостни изпити по желание на ученика ще се проведат в периода 1 – 5 септември.
В 9 ч. вчера бе изтеглен и вариантът за националното външно оценяване по български език и литература. Оценката от този изпит ще послужи при кандидатстване в гимназиите. От общо 1561 ученика, на изпита вчера са се явили 1486, посочи още началникът на Регионалния инспекторат по образование. Изпитът започна в 10 ч., като се проведе в два модула. Първият модул продължи 60 минути, а вторият - 90 минути.
Предвидени са още три изпита след завършен 7-ми клас– по математика /23 май/, проверка на способностите по изобразително изкуство /4 юни/ и проверка на способностите по музика /5 юни/. Резултатите от изпитите по български език и математика ще бъдат обявени до 4 юни, а от изпитите за проверка на способностите – до 9 юни. Служебни бележки с оценките ще се получават от 10 до 12 юни от училището, в което се обучават седмокласниците. Заявленията за кандидатстване в гимназиите с прием след завършен 7-ми клас ще се подават в ОУ “Христо Смирненски” от 17 до 20 юни, а резултатите от първо класиране ще станат известни до 26 юни. ДТреклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.