Областният управител Красимир Кирилов, кметът на Добрич Йордан Йорданов и изпълнителният директор на “Добрички панаир” АД Звезделина Иванова прерязаха лентата на Борсата за семена и посадъчен материал Снимка Григор Маринов

На Борсата за семена и посадъчен материал добрилии накупиха семена, започват да правят разсад

Биопроизводители предлагат индийски банан, лилави картофи

Размер на шрифта: a | a | a 19:25 30 януари 2018
Автор: ДТ
Традиционно на голям интерес от добричлии и гости на града се радваше при откриването си 24-ото издание на „Борса за семена и посадъчен материал”, което отвори врати вчера в спортен комплекс „Простор”. Над 65 фирми се представят на специализираното изложение, организирано от „Добрички панаир”АД, което ще продължи до 3 февруари. Сред гостите бяха областният управител Красимир Кирилов, заместникът му Красимир Николов, директорът на местната дирекция на фонд Земеделие” Ивайло Йорданов. Лентата на изложението прерязаха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов и изпълнителният директор на „Добрички панаир” АД Звезделина Иванова. В своето приветствие Иванова  пожела на всички изложители „На добър час и успех!”.
Кметът Йордан Йорданов пожела на земеделските производители да дадат най-доброто от себе си и в края на годината да пожънат добрата реколта, която желаят, като напомни поговорката „Каквото посееш, това ще пожънеш”. 
Земеделието не е само традиционен отрасъл за Добруджа. То е съдба, в която семето е важно. Убедена съм, че за борсата изложителите са се подготвили много добре, а клиентите ще изберете най-доброто, за да имате една успешна и благодатна селскостопанска година” - заяви  Бистра Павловска – директор на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Тя съобщи, че миналата седмица на второ четене в Народното събрание е приет Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчен материал. „Промените, които са направени, са с цел облекчаване на административната тежест за семепроизводителите” - каза още Павловска, като уточни, че  Министерството на земеделието е предвидило работни срещи, на които тези промени ще бъдат обяснени задълбочено. Поздравителен адрес изпрати и депутатът  от „БСП за България” Даниел Йорданов. „Това изложение се утвърди в годините и сред обикновените хора, които купуват семена за своята градина, така  и сред земеделските производители, които отново ще имат възможност да направят своя избор, както и сред сериозни фирми, които представят новостите в програмата си именно на това изложение. Безспорно е, че с годините този форум се утвърди като своеобразен център, както за излагане на българската продукция, така и за ползотворни контакти между семепроизводители и търговци. Интересът към изложението  нараства, което е гаранция, че сте намерили пътя, но е и отговорност – тук – в Добрич, фирмите да паказват най-доброто от своите продукти, за което изказвам почитания” – се казва в адреса.  От името на директора на фовд „Земеделие” Живко Желев приветствие прочете Ивайло Йорданов.
След изпълненията на танцьорите на Стон Господинов, тръгнаха „хората” по щандовете на фирмите. Посетителите търсеха семена за домати – за оранжерии и на открито, краставици, картофи и др. Пакетчетата вървяха с пълна сила в торбите на купувачите, сред които се провеждаше и дускусията кои домати са по-добри, естествено от миналогодишния „опит” в градините – розови, червени „Ръгби”, ранни или средно ранни  и т.н. 
„От полето до трапезата” – под този наслов за първи път участваха биопроизвидтели в рамките на проект „Черноморска мрежа” проект по програма „Интеррег”.  Те предлагаха, наред със соковете и млечните продукти, още - посадъчен материал за дафинов лист, за индийски банан /плодовете му са с вкус на крем брюле/.  Производител от с. Полковник Иваново представи лилави картофи, сибирски кейл -вид зеле и др.
Статуетката на „Добрички панаир” тази година беше връчена на „Пионер Семена България”. Наградата се връчва за най-сигурни и високодобивни технологии при пролетните култури. Отличието е за царевичните и слънчогледовите хибриди. Бяха връчени и три грамоти. За дългогодишно участие в изложенията на „Добрички панаир” са отличени Добруджанският земеделски институт, „Опора Заден–България”, „Натурел Херб” ЕООД – за предлагане на етерично-маслени култури. 

Областният управител Красимир Кирилов, кметът на Добрич Йордан Йорданов и изпълнителният директор на “Добрички панаир” АД Звезделина Иванова прерязаха лентата на Борсата за семена и посадъчен материал 
Снимка Григор Маринов
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.