Музеят на открито в центъра е пред завършване

Размер на шрифта: a | a | a 20:23 24 юли 2013
Автор: Пламен Николов
Пред завършване е единият от двата лапидариума /музеи на открито/, които ще бъдат разкрити по проект “Йовковият Добрич – атрактивна туристическа дестинация”. Почти всички експонати вече са доставени в пространството между двете банки по ул. “България”. Съвсем скоро ще бъдат поставени и указателните табели. Това съобщи за “Добруджанска трибуна” директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.  
Целта на двата лапидариума /другият е в двора на археологическия музей в АЕМО “Старият Добрич”/ е да представят пред жителите и гостите на града ни архитектурния облик на Добруджа от античността до Възраждането.
В пространството между двете банки ще могат да се видят три древнобългарски жертвеника, две римски ари /постаменти за статуи/, колони от елинистичния период и римската доминация, два надгробни паметника с латински и гръцки надписи и един от мистериозните “девшетлари” или древнобългарски каменни баби. Очаква се да бъде поставен и възрождански надгробен кръст, като идеята е да се покаже, че от дълбока древност Добруджа е земя на различни цивилизации, като през последните 14 столетия доминиращ елемент в нея българският. На лапидариумите се разчита за привличане на интереса на туристите към Добрич.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.