Липсата на зелена вълна на светофарите ощетява добричлии

С открито писмо до Общинския съвет нашия съгражданин Стою Стойков призовава за решаване на проблема

Размер на шрифта: a | a | a 20:28 10 декември 2014
Автор: Пламен Николов
Проблемът с неефективността на светофарните уредби в Добрич за пореден път поставя с открито писмо до Общинския съвет нашия съгражданин Стою Стойков. Той се опитва за трети път след март 2012 г. и същия месец на 2013 г. да сезира местния парламент да предприеме стъпки за решаване на проблема. Според Стою Стойков заради липсата на синхронизация в работата на светофарите и на т.нар. „зелена вълна”, ежегодно от джоба на водачите на МПС в Добрич ненужно се разпиляват между 4 и 5 милиона лева. Към това трябва да се добавят загубеното време и нерви от шофьорите в безсмисленото чакане на зеления сигнал на всеки следващ светофар. Формиращите се колони автомобили при забранителните червени светлини на светофарите, изхвърлят вредни емисии, които замърсяват ненужно въздуха в града.
Иван Иванов, председател на общинската комисия по безопасност на движението е изразил пред Стою Стойков становище, че въвеждането на светофарните уредби в режим зелена вълна ще е предпоставка за увеличение на пътно-транспортните произшествия. Стою Стойков е категоричен, че подобни твърдения противоречат на световния опит и практика.
Отказът да се направят елементарните стъпки, необходими за решаване на проблема с липсата на зелена вълна в Добрич изцяло обслужва интересите на собствениците на бензиностанции в града и от части на таксиметровите фирми, убеден е Стою Стойков. Той посочва, че несинхронния режим на работа на светофарите води до увеличаване с 50 процента на разхода на гориво на автомобилите в града ни.  
Преди време пред „Добруджанска трибуна” ресорният зам.-кмет арх. Пламен Ганчев обясни, че въвеждането на зелена вълна е свързано със закупуване на софтуерна програма, която струвала 30-40 000 лв. Години наред този разход се оказва непосилен за общинската хазна. Вместо това се харчат пари за камери за видеонаблюдение и нови светофарни уредби, посочва в писмото си Стойю Стойков. Тези „нововъведения” допълнително натоварват движението в града, смята съгражданинът ни.
Проблемът със светофарните уредби е много лесно разрешим,стига управляващите в Добрич да имат желание и воля. Той може да бъде наполовина решен, ако се оставят да работят светофарите само на най-натоварените кръстовища, а останалите да бъдат в режим жълта мигаща светлина. Струва си да се помисли и върху идеята светофарните уредби на невралгичните кръстовища да работят само в най-натоварените откъм трафик часове – сутрин между 7 и 9 ч. и вечер от 17 до 20 ч.
Стой Стойков предлага и още по ефикасен според него начин за решаване на проблема. Той е свързан с решаване на просто уравнение с едно неизвестно и съответната настройка на часовниковия механизъм за осигуряване на „зелена вълна” при спазване на максимално допустимата скорост от 50 км./ч.  
Стою Стойков в писмото си обвинява съветниците и общинска администрация в обслужване на монополни и корпоративни интереси, в прояваване на безразличие към проблеми, които касаят гражданите.
В откритото си писмо Стою Стойков поставя и въпроса за злоупотреби и конфликт на интереси в „Общински пазари”, за които е сезирал местния парламент и общината преди повече от две години, но не са предприети никакви мерки, не е извършена дори проверка на общинското търговско дружество, в което одиторски доклади са констатирали множество грешки и пропуски.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.