Конфискуват сурово свинско месо и колбаси на граничните пунктове

Размер на шрифта: a | a | a 17:25 25 юни 2018
Автор: ДТ
Заради 15 огнища на африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния, на граничните контролно-пропускателни пунктове Кардам и Дуранкулак се засилва контролната дейност – стана ясно на заседание на Областната епизиотична комисия-Добрич. На границата ще охраняват и инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, които заедно с „Гранична полиция”, „Полиция”, Митници” и други органи, ще конфискуват внесено свинско месо и колбаси от него от Румъния и Унгария. Ще се претърсва и личния багаж на пътниците, защото се забранява и вносът на месо за лична консумация.. 
В момента у нас няма огнище на африканска чума по свинете – каза д-р Анелия Андонова, директор на Областната агенция за безопасност на храните. „При наличие на проблеми, ще се преминава и към дезикфекциране на транспортни средства на границата” – добави тя. От областната агенция ще провеждат срещи със свинепроизводители и ловци, за да разяснят симптомите на болестта. „За тази болест няма открито лечение, тя напада млади и стари животни и резултатът е смъртност” – каза д-р Борислав Каменов. „Разпространението й става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение” -обявиха лекарите. „Опасността е голяма” – алармираха още веднъж те.
Общините да предприемат действия за извършване на дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи с цел недопускане разпространението на заразата чрез кърлежи, комари и други насекоми. Предложено бе още въвеждането приоритетно на контрол на моторни превозни следства за превоз на животни без документи, забрана за въвеждане на територията на област Добрич от държави членки на ЕС и от трети страни на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация. Общините трябва да определят терени  за загробване на умрели животни до 4 юли – реши Областната епизоотична комисия. 
На територията на област Добрич има няколко големи свиневъдни ферми, информира д-р Каменов. Най-голяма е фермата в село Козлодуйци, община Добричка, където се отглеждат 45 хил. свине, в село Дъбовик, община Генерал Тошево – 12 хил. прасета за угояване, село Къпиново, община Генерал Тошево – две ферми за свине майки, всяка с по 720 животни, и в съседство се намира още една ферма за отглеждане на малки прасенца с 6 000 животни. 
Освен големите обекти има и няколко ферми с по-малък брой животни – две в село Ловчанци, община Добричка, с 1240 свине и един обект в Карапелит с капацитет 900 прасета. На спешни срещи с тях ще се говори за за дезинфекция на обектите и за това огражденията  да са изправни – каза още д-р Каменов. Той съобщи, че е направена карта на движението но дивите прасета в област Добрич от Тулча, през Силистра. Според нея, невралгичните пунктове са местна група диви прасета в района на село Житница, трасе Батово-Нова Камена, което дивите прасета могат да пробягат и с 90 км/ч.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.