Пламен Манушев и Красимир Узунов

Книгата „Каймакъ-Чаланъ“– поклон пред паметта на забравените герои на България

Изданието, описващо героизма на българските войници, участвали в Първата световна война бе представено в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:37 14 октомври 2015
Автор: Галина Михайлова
Вълнувам се, че мога да представя тази книга –грандиозен труд за една славна, героична епопея. Това заяви вчера Пламен Манушев – народен представител в 43-то Народно събрание, вицеадмирал от запаса, при представянето в Добрич на новата книга „Каймакъ-Чаланъ” на Красимир Узунов - президента на агенция и радио „Фокус”. Голямата заседателна зала в Община Добрич се оказа тясна и много от желаещите да присъстват на премиерата на изданието останаха правостоящи.
Събитието започна с военни почести на фона на звука на бойна тръба, отдадени от представители на Регионален клуб “46-ти пехотен добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. Присъстващите пък сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите българи в Първата световна бойна. Възстановчиците от клуб “46-ти пехотен добрички полк” бяха облечени именно в униформи от Първата световна война. Представено бе и знамето на полка от 1912 г., възстановено по снимки на оригиналния образец.
Книгата “Каймакъ-Чаланъ” е двутомно издание, посветено на Каймакчаланската епопея - едно от най-големите сражения, което българската армия води през Първата световна война. Описани са събития от периода 16 август – 5 октомври 1916 г. Пред добруджанци бе представен първия том, който буквално вчера сутринта е излязъл от печатницата.
Каймак - Чалан е познато като наименование, като място, но малко се знае за случилото се преди 100 години там. В тази книга са описани героизма и издръжливостта, великия дух на българския войник, когато е умирал за своето отечество, каза Пламен Манушев. Представено е бойното изкуство и таланта на българските генерали. Изданието предлага също анализи на отношенията на България и останалите държави, въвлечени във военния конфликт. Прочетох книгата на един дъх, защото авторът предава историята от името на един от участиците във боевете. Именно това дава усещането, че и читателят е непосредствен участник в събитията. Манушев сподели колко е впечатлен от начина, по който авторът е надникнал във войнишката душа.
Описана е една невероятна висота на духа, който ние – българите трябва да се постараем да възстановим, добави той. Тази книга е необходима, дължим го на забравените герои, на загиналите и на децата на България, каза още Пламен Манушев. В книгата няма художествена измислица, защото е написана по исторически документи, бойни дневници и спомени на участниците в описаните събития.
Представям първия том на книгата си “Каймакъ-Чаланъ” в Добрич, защото може би от тук започва държавата, каза на премиерата авторът Красимир Узунов. По-зловещо и страшно място от връх Каймак-Чалан не бях виждал. Горе понякога се чуват странни шумове, песни – така казват старите хора в района, сподели той. Случилото се през 1916 г. на това място е може би най-забравената битка от най-забравената война. Но България е честита, защото при необходимост дори нейните поети стават войници и я бранят. За мен Каймак-Чалан с драматичните събития, разиграли се там, е послание, а не само проклятие, за да знаем накъде отиваме, поясни Красимир Узунов. Авторът сподели, че е писал книгата много трудно, защото  има много смърт, много забравени герои, на чиято памет е и посветена. След 15 дни ще излезе от печат и вторият том, който е изцяло документален труд.
На премиерата на книгата в Добрич присъстваха Румен Иванов – народен представител, зам-кметът на Добрич Иван Колев, ген. Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, представители на Община Добрич, институции в града, граждани и ученици. Сред присъстващите на събитието бе и Детелина Николова.   


 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.