Председателят на Българския лекарски съюз:

Клиничните пътеки могат да поскъпнат с 8-9 на сто

Очаква се чувствително увеличение на цените за профилактични прегледи при джипитата

Размер на шрифта: a | a | a 18:17 26 ноември 2017
Автор: ДТ
В бюджета на българското здравеопазване през следващата година ще има  407 милиона лева повече. "Това се случва за първи път от 10 години насам и  то не без настояването и упоритата работа на Българския лекарски съюз”- съобщи в Добрич председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Имаме дисонанс със стратегията на  правителството, която предвижда до 2020  г. увеличаване на значимостта на извънболничната помощ. А само на около 60 процента от това, което сме заявили, ще се получи за нея - 14 милиона лева влизат в първичната извънболнична помощ при общопрактикуващите лекари, а за специализирана извънболнична помощ – 10 млн.лв. 150 млн.лв. повече влизат в системата на болничната помощ. „В тези рамки може да се говори спокойно за завишаване на цените на клиничните пътеки, които не са пипани от 2006 г. Става дума за 8-9  процента  оскъппяване, но на недофинансираните пътеки - в педиатрията, хирургията, ендокринологията, фтизиатрията, неврологията, пулмологията. В .тези специалности има отявлен недостиг на средства и там болниците изпитват неимоверни затруднения” – заяви д-р Грозев.
При преговорите за националния рамков договор от Българския лекарски съюз ще държат да се засили профилактиката,   диспансеризацията,  детското и майчино здравеопазване в извънболничната помощ. „Това означава да се повиши цената на профилактичните прегледи, за да имат общопрактикуващите лекари  мотивация да ги извършват. Особено за бремении и родилки” – добави д-р Грозев.
Д-р Грозев е на обиколка в страната, за да се срещне с медицинския персонал и да се запознае с проблемите по места, а също  и да усетят лекарите, че има кой да защити техните интереси – по негови думи.
Защитавайки интересите на българския лекар, защитаваме интересите и на българския пациент - заяви председателят на БЛС.
Огромен е недостигът на лекари в българските болници, каза д-р Грозев, споменавайки най-липсващите специалисти – патолого-анатоми, акушер-гинеколози, педиатри, анестезиолози, имунолози, алерголози. Още по-голям е проблемът при  медицинските сестри. Докато допреди 6-7 години съотношението лекари -сестри е било 1 -2.5, то сега е 1 - 0.9 в полза на лекарите – посочи д-р Грозев. 
Средно 400-450 свидетелства за напускане на страната се издават годишно от Съюза на лекарите, добави той, а средната възраст на работещите в страната лекари е 55-56 години. Насищането с апаратура и Наредба 1 във връзка със специализациите са едни от малкото позитивни неща, които са причина за привличане на млади специалисти, но липсва един от основните мотивационни механизми – финансите. Докато не бъде извършено остойностяване на дейностите и  да стане ясно каква сума ще направи здравната система рационална – решение няма и това е истината – беше категоричен  д-р Грозев.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.