Камелия Кондова е предложена за носител на наградата „Дора Габе”

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 11 септември 2018
Автор: ДТ
Консултативната комисия за номиниране на носителя на Национална литературна награда „Дора Габе“ – 2018 гласува и избра да предложи кандидатурата на Камелия Кондова, съобщават от Община Добрич. Това се случи на заседание на Комисията на 10 септември, проведено в изпълнение на кметска заповед.
Припомняме, че срокът за подаване на предложенията беше до 31 август. Номинираните за Националната литературна награда „Дора Габе“ - 2018 до тази дата бяха подкрепената от Комисията поетеса Камелия Кондова, Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател и  Магдалена Борисова – автор на драматургични текстове, поет и писател.
От предложените Рада Въртунинска – поет, писател, изследовател и  Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател за носител на Отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе, комисията е подкрепила кандидатурата на Драгни Драгнев.
Съгласно статута на НЛН „Дора Габе“, след като консултативната комисия е направила своя избор от постъпилите предложения, следва кметът на Община град Добрич да внесе проектопредложение за разглеждане на заседание на Общински съвет град Добрич.
Наградата „Дора Габе" се присъжда на 5 години на тържествена церемония по време на Националните литературни празници „Дора Габе". С нея се удостоява автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Призът включва почетен знак, грамота и парична сума. 
Камелия Кондова е родена през 1969 г. в Добрич. Завършила е Езикова гимназия „Гео Милев” в родния си град. Висше образование получава във ВТУ "Св. св. Кирил и Меотодий", специалност "Българска филология". Работила е като журналист.
Автор е на редица стихосбирки сред които са „Повод за живот” (1988), „Не и милост” (1990), „Как се обича художник” (1994), "Тепърва ще се уча на живот" (1998) и др.
Отличавана е с Голямата награда на националния конкурс "Петя Дубарова", Голямата награда на националния конкурс "Веселин Ханчев" (двукратно), с Първа награда на в. "Литературен глас" - Стара Загора, с Първа награда от националния конкурс "Петър Алипиев" (2003 год.) и др. От години Камелия Кондова живее в София.
Член на Съюза на българските писатели от 1997 г. Предложенията за нейната кандидатура за наградата „Дора Габе” са от Съюза на българските писатели, Славянска литературна и артистична академия – Варна и от литературния критик Драгомил Георгиев. 
ДТ
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.