Камелия Кондова е предложена за носител на наградата „Дора Габе”

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 11 септември 2018
Автор: ДТ
Консултативната комисия за номиниране на носителя на Национална литературна награда „Дора Габе“ – 2018 гласува и избра да предложи кандидатурата на Камелия Кондова, съобщават от Община Добрич. Това се случи на заседание на Комисията на 10 септември, проведено в изпълнение на кметска заповед.
Припомняме, че срокът за подаване на предложенията беше до 31 август. Номинираните за Националната литературна награда „Дора Габе“ - 2018 до тази дата бяха подкрепената от Комисията поетеса Камелия Кондова, Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател и  Магдалена Борисова – автор на драматургични текстове, поет и писател.
От предложените Рада Въртунинска – поет, писател, изследовател и  Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател за носител на Отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе, комисията е подкрепила кандидатурата на Драгни Драгнев.
Съгласно статута на НЛН „Дора Габе“, след като консултативната комисия е направила своя избор от постъпилите предложения, следва кметът на Община град Добрич да внесе проектопредложение за разглеждане на заседание на Общински съвет град Добрич.
Наградата „Дора Габе" се присъжда на 5 години на тържествена церемония по време на Националните литературни празници „Дора Габе". С нея се удостоява автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Призът включва почетен знак, грамота и парична сума. 
Камелия Кондова е родена през 1969 г. в Добрич. Завършила е Езикова гимназия „Гео Милев” в родния си град. Висше образование получава във ВТУ "Св. св. Кирил и Меотодий", специалност "Българска филология". Работила е като журналист.
Автор е на редица стихосбирки сред които са „Повод за живот” (1988), „Не и милост” (1990), „Как се обича художник” (1994), "Тепърва ще се уча на живот" (1998) и др.
Отличавана е с Голямата награда на националния конкурс "Петя Дубарова", Голямата награда на националния конкурс "Веселин Ханчев" (двукратно), с Първа награда на в. "Литературен глас" - Стара Загора, с Първа награда от националния конкурс "Петър Алипиев" (2003 год.) и др. От години Камелия Кондова живее в София.
Член на Съюза на българските писатели от 1997 г. Предложенията за нейната кандидатура за наградата „Дора Габе” са от Съюза на българските писатели, Славянска литературна и артистична академия – Варна и от литературния критик Драгомил Георгиев. 
ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest... ЕНЕРГО-ПРО приема клиенти в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.