Изложба „С името Добрич” откриха в Регионалната библиотека

Размер на шрифта: a | a | a 14:58 23 септември 2015
Автор: Славена Петрова
Изложба, посветена на 25-годишнината от възстановяването на името на град Добрич, бе представена във фоайето на Регионалната библиотека. Тя бе открита на 18 септември от 17:30ч. от кмета на града Детелина Николова, която благодари на неговите жители, отстоявали името му във времето.
На 19 септември 1990г., след депозираната в Народното събрание подписка за връщането на старото име на града, президентът д-р Жельо Желев подписва указ № 87, с който Толбухин се преименува на Добрич. Указът е обнародван няколко дни по- късно (25 септември) в брой 77 на Държавен вестник. Прочетен е от председателя на Седмото Велико народно събрание акад. Николай Тодоров на многохиляден тържествен митинг на площад „Свобода”, проведен по случай 50- годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.
На вниманието на посетителите на изложбата бяха представени снимки от тържествата на 25 септември 1990г.и от посещенията на д-р Жельо Желев в Добрич. Показано бе и дигитално копие на Указа, подписан от Президента. Книги, периодични издания, покани и афиши, бяха част от експозицията. Те са предоставени от музея и Държавния архив на града, Дарик радио, в-к „Добруджанска трибуна”, Регионалната библиотека, Елка Няголова, Борис Спасов и Васил Колев. Изложбата е организирана от Община Добрич, съвместно с Регионалния исторически музей и библиотека „Дора Габе”.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.