Изложба и музикални прояви включват Дните на руската култура

Размер на шрифта: a | a | a 21:39 21 юли 2014
Дни на руската култура започват днес в града ни. Организиратори са  Община Добрич и Обществото за сътрудничество с балканските страни – Русия. Дните на руската култура ще продължат до 25 юли, като имат за цел да запознаят добруджанци с красотата и великолепието на руската култура и общност. Това поясни на пресконференция вчера зам. – кметът на Добрич Камелия Койчева. В срещата с медиите взеха участие още Андрей Галкин – председател на Общество за сътрудничество с балканските страни – Русия, участници във форума и журналисти от Русия.
Дните на руската култура се провеждат за втора поредна година в Добрич, като празничните концерти и изложби ще бъдат посветени на 70-годишнината от победата над фашизма и 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, посочи Камелия Койчева.
Основен акцент в Дните на руската култура ще бъдат изложбите на картините на художници – членове на Творческия съюз на професионалните художници. Празничните дни ще имат голямо значение както за Москва, така и за България и ще бъдат продължение на руските славянски и православни традиции. Участниците в тези инициативи без съмнение способстват за укрепването на българо- руските отношения и взаимно изгодното сътрудничество между Русия и България, коментира Камелия Койчева.
Програмата на Дни на руската култура в Добрич ще започне с откриване на  изложба на руски художници на 22 юли от 16 часа в Художествената галерия. Сигурни сме, че изложбата ще впечатли добруджанци, в нея участие ще вземат едни от най-известните руски, украински и български творци. По този начин искаме да докажем, че изкуството означава толерантност и за него няма граници и народност, коментираха участниците във форума.  
Добруджанци ще имат възможността да се насладят на впечатляващи натюрморти, абстрактни картини, пейзажи и със сигурност ще останат очаровани от гения на художниците, посочиха участниците в пресконференцията. Сред тях бе и единствената изпълнителка на древни арменски мелодии Марлена Мош. Известната певица и поетеса не пропусна да сподели пред медиите радостта от това, че ще пее именно пред добруджанци. Нейният пластичен глас ще зарадва добричлии на 24 юли  от 18.30 ч. в Огледалната зала ,,Нели Божкова”. Тя пее прекрасно и изпълнява арменските мелодии в духа на  автентичните национални традиции, лауреат е на много престижни фолклори конкурси и за нас е истинска чест, че ще имаме възможност да се докоснем до вълшебния й глас, споделиха участниците.
В пресконференцията взеха участие и видни руски журналисти, сред които бе Людмила Никишина, която коментира, че често включва актуални теми, свързани с България и българската култура в списанието си. За нея приоритет са позитивните истории, които акцентират върху живота на обикновените български хора. Писала е многобройни статии за красотата на България, включвала е пътеписи, които са визитна картичка на нашата страна.
Участниците във форума от руска страна разказаха пред медиите, че са впечатлени от България и че тя е допринесла много за развитието на славянската култура. Според тях езикът на изкуството и може да обедини хора от различни нации чрез красотата и уникалността си.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.