Изявление на РЗИ – Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 16:49 15 март 2018
Автор: ДТ
           Първо искам да поздравя всички колеги здравни инспектори за  празник и да отбележа, че на 15 март се честват 51 години от първия випуск завършил тази специалност,  грижеща се за здравето на обществото като цяло. Поздравявам  и колегите, които работят съвместно с нас в системата на РЗИ. Изразявам своето уважение и възхищение към всички за издръжливостта и куража при работа. Използваме празника, за да изявим нашето недоволство и да обявим исканията си за справедливо и заслужено възнаграждение на труда на всички в Регионалните  здравни инспекции. Обръщаме се към Министъра на здравеопазването и се надяваме този път да ни чуе:
          Уважаеми г-н Министър, 
    1. Последното  увеличение на заплатите през 2012 г., беше за сметка на прослужените години и се оказа прах в очите и крачка назад в заплащането на служителите в системата. Искам да уточня, че от този момент до сега увеличение на заплатите и заплащане за натрупан професионален опит на щатния списъчен състав в РЗИ- НЯМА. За професионален опит получават нещатни длъжности назначени по ПМС №66. А това води до дискриминация и неравностойно положение.
    2. Постепенно с годините и промените, се стигна до необходимостта през януари 2018 г. от увеличение на заплатите  на квалифициран, персонал с високи степени във висшето образование и натрупан професионален опит, с цел изравняване с минималната работна заплата за страната. 
    3. Края на декември  2017 г., поради негодувания сред служителите, беше обещано справедливо увеличение на заплатите и за останалите служители, но към днешна дата все още го няма.  Коментарите са за увеличение до 15/17 процента, което е безкрайно обидно и демотивиращо, като се има в предвид, че някой ще вземат по-малко поради  ниските си заплати.
    4. Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостава спрямо това други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители с бюджетни средства).
    5. Многократно в системата имаше съкращения. За 10 години в РЗИ-Добрич са съкратени 37 щатни длъжности. Успоредно с това нараства обема на дейност, който ни се възлага. Стремежа на управляващите за внезапни проверки изненадващ контрол, не са осигурени със съответното финансиране. Нараства броя на новооткрити обекти, дейности и проблеми за решаване по компетентност на РЗИ, които все по-често се оказва безкрайно трудно физически да се обхванат с контрол. 
    6. Като държавни служители в закона  има редица забрани и условия, които в крайна сметка ни отнемат и възможността за допълнителни доходи, т.е забранено ни е да работим на други места.
       Очаквани последствия от неадекватното заплащане, съкращения и законови ограничения ще доведат не само до неработеща система с  неефективен и без качествен контрол, но и до крах на цялата система. 
       При тези обстоятелства мисията и целите на институцията от преди 50 години за опазване и контрол на здравето на нашите деца, родители и българското общество като цяло са обречени!
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.