Изявление на РЗИ – Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 16:49 15 март 2018
Автор: ДТ
           Първо искам да поздравя всички колеги здравни инспектори за  празник и да отбележа, че на 15 март се честват 51 години от първия випуск завършил тази специалност,  грижеща се за здравето на обществото като цяло. Поздравявам  и колегите, които работят съвместно с нас в системата на РЗИ. Изразявам своето уважение и възхищение към всички за издръжливостта и куража при работа. Използваме празника, за да изявим нашето недоволство и да обявим исканията си за справедливо и заслужено възнаграждение на труда на всички в Регионалните  здравни инспекции. Обръщаме се към Министъра на здравеопазването и се надяваме този път да ни чуе:
          Уважаеми г-н Министър, 
    1. Последното  увеличение на заплатите през 2012 г., беше за сметка на прослужените години и се оказа прах в очите и крачка назад в заплащането на служителите в системата. Искам да уточня, че от този момент до сега увеличение на заплатите и заплащане за натрупан професионален опит на щатния списъчен състав в РЗИ- НЯМА. За професионален опит получават нещатни длъжности назначени по ПМС №66. А това води до дискриминация и неравностойно положение.
    2. Постепенно с годините и промените, се стигна до необходимостта през януари 2018 г. от увеличение на заплатите  на квалифициран, персонал с високи степени във висшето образование и натрупан професионален опит, с цел изравняване с минималната работна заплата за страната. 
    3. Края на декември  2017 г., поради негодувания сред служителите, беше обещано справедливо увеличение на заплатите и за останалите служители, но към днешна дата все още го няма.  Коментарите са за увеличение до 15/17 процента, което е безкрайно обидно и демотивиращо, като се има в предвид, че някой ще вземат по-малко поради  ниските си заплати.
    4. Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостава спрямо това други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители с бюджетни средства).
    5. Многократно в системата имаше съкращения. За 10 години в РЗИ-Добрич са съкратени 37 щатни длъжности. Успоредно с това нараства обема на дейност, който ни се възлага. Стремежа на управляващите за внезапни проверки изненадващ контрол, не са осигурени със съответното финансиране. Нараства броя на новооткрити обекти, дейности и проблеми за решаване по компетентност на РЗИ, които все по-често се оказва безкрайно трудно физически да се обхванат с контрол. 
    6. Като държавни служители в закона  има редица забрани и условия, които в крайна сметка ни отнемат и възможността за допълнителни доходи, т.е забранено ни е да работим на други места.
       Очаквани последствия от неадекватното заплащане, съкращения и законови ограничения ще доведат не само до неработеща система с  неефективен и без качествен контрол, но и до крах на цялата система. 
       При тези обстоятелства мисията и целите на институцията от преди 50 години за опазване и контрол на здравето на нашите деца, родители и българското общество като цяло са обречени!
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.