Искат да събарят “Коопчетата” в центъра

Търговците изненадани, настояват за отсрочка

Размер на шрифта: a | a | a 21:06 12 януари 2015
Автор: Галина Михайлова
Kметът на Добрич Детелина Николова се срещнa вчера с наемателите на Потребителската кооперация НАРКООП „Възход“ /така наречените “Коопове” или “Коопчетата”/ в центъра на Добрич. Повод за срещата бе предстоящото опразване на търговските обекти и събарянето им. Теренът, върху който са построени (става въпрос за преместваеми обекти) е общинска собственост, но сградния фонд е собственост на кооперацията с председател Галина Парушева. В отсъствието на Парушева и пред част от над 20 търговци, които развиват дейност в проблемните търговски обекти, кметът на Добрич представи накратко какво се е случвало през последните години, за да се стигне до крайната мярка. 
Тя съобщи, че през 2007 г. Община Добрич започва съдебен спор за земята, върху която са издигнати преместваемите обекти. С решение на Върховния касационен съд от 2009 г. е потвърдено окончателно, че теренът е общински и кооперацията трябва да й предаде владението върху недвижимия имот с площ 1116 кв. м. Постигнато е обаче споразумение между кметството и потребителската кооперация да се запазят търговските обекти, но срещу заплащане на обезщетение на Общината. Това условие се е изпълнявало, но до 2013 г. От тогава постъпленията в общинската хазна по тази линия няма. С решение на Общинския съвет е определен наем, който от 2009 до 2014 г. се увеличава от 12.95 лв. за кв. метър на 14.11 лв. съобразно процента на инфлация. Според кметът на Добрич
натрупаните задължения на кооперацията към Общината са 337 528 лв.
Детелина Николова каза, че администрацията е била достатъчно толерантна, без да притиска длъжника. Макар, че кооперацията в случая е нарушител – отдава обекти, построени на общински терен, взима наеми, но не изплаща договорените и законосъобразни обезщетения на собственика на земята – Общината, заяви Николова. Водени са няколко разговора с председателя на кооперацията, който междувременно е бил сменен. В края на миналата година кооперацията е писменно уведомена, че в едномесечен срок ще се предприемат действия по изземване на общинския терен и премахване на обектите. Доколкото разбрах, вие не сте информирани своевременно за това наше намерение, обърна се кметът към присъстващите на срещата търговци. Част от наемателите потвърдиха, че са разбрали за проблема преди дни.
Николова обясни, че по план е определено в зона център обектите да са с административна и търговска дейност. Предвижда се на общинското място да се изгради по-висока сграда, с паркинг с подземна и надземна част, но за момента няма инвеститорски интерес. Моята задача и целта на екипа ми е да се защити интереса на Община Добрич, да се води законосъобразна политика, която да е ефективна по отношение на управлението на общинската собственост, коментира Детелина Николова.  Тя заяви, че провежда тази среща, заради множеството въпроси към Община Добрич от наемателите на обекти в Кооповете. Кметът добави, че има информация за многократно по-високите наеми, плащани от търговците, в сравнение с обезщетенията, които кооперацията дължи на Общината.
Дачко Дяков – собственик на фирма “Кристи”, чиято дейност е свързана с производство на сладкарски изделия, каза че е много притеснен за бъдещето на предприятието си. Не става въпрос само за мен и семейството ми, а и за още 10-15 души, на които съм работодател, поясни той. Градил съм бизнеса си от 1997 г. до сега, но обмислям да отида в чужбина. Вече водя разговори с мои познати в Германия, защото нищо не се прави за развитие на бизнеса в Добрич. Дяков изрази силното си притеснение и от малкото време, в което трябва да се започне опразване на обектите, макар че Николова не конкретизира определен краен срок.
Около искането за отсрочка се обединиха и други наематели.
Всички подчертаха, че е голяма вероятността точно през зимата много добричлии - техни работници, да останат безработни. Според кмета се очаква до пролетта да няма проблем с дейността на търговските обекти, но за друг вид отсрочка няма как да се говори.
Тепърва ще се работи по идеен проект за бъдещата визия на мястото. Темата вече е дискутирана с главния архитект на Община Добрич, но подобни действия трябва да бъдат одобрени и от Общинския съвет. Към изземване на терена реално може да се пристъпи след одобрение на бюджета за 2015 г. на редовно заседание на Общинския съвет. 
Съдебни спорови между Общината и кооперацията се водят и в момента. Галина Парушева оспорва  дължимите обещетения от страна на потребителската кооперация, заяви кметът.
В коментар по темата, председателят на Потребителската кооперация НАРКООП „Възход“ Галина Парушева заяви, че сградата, която Общината иска да премахне е напълно законна, с всички неоходими за целта документи. Срещата на кмета с наемателите, тя определи като некоректно отношение. Те ги настройват, а все още нямат законови основания за реални действия, защото делата не са приключили. На ниво съдебно производство сме, конкретизира тя. Парушева заяви, че вчера в отговор на дискусиите по темата, е изпратила писмо до Община Добрич, в което са посочени всички доказателства, че сградата е законна и няма никакви основания да бъде премахвана. Тя коментира, че парите, които коооперацията трябва да плаща като обезщетение на Общината са непосилни като размер. Таксуват ни по наредбата за наемите, а това не е редно... Нали е обезщетение. Ще плащаме на Общината, само ако има съдебно решение за обезщетения, заяви тя.
Според Парушева до момента съдебните дела по темата не се развиват благоприятно за Общината и затова от администрацията сменят подхода. Притискат хората до стената и ги настройват срещу нас. Не знам дали е на политическа основа или пиар, заяви председателят на Кооперация НАРКООП “Възход”.  

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.