Общинските съветници почетоха жертвите от наводненията в Добрич и Варна с минута мълчание. Снимка Григор Маринов

Искаме средства за пълна корекция на трасето Добрич-Врачанци

Оразмеряването на деретата се прави по действащи от 1991 г. норми

Размер на шрифта: a | a | a 20:38 24 юни 2014
Автор: Мирослав Балчев
Община Добрич подготвя искане към Министерски съвет за предприемане на спешни мерки за пълна корекция на трасето Добрич-Врачанци, по което преминават отичащите се от областния център води, заяви вчера зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Реконструкцията е наложителна, за да се осигури по-ефективен оток на водите. Участъкът е с дължина 6-7 км. Теренните особености по това трасе са такива, че водата би могла отново да се върне в Добрич, след като веднъж вече е напуснала територията на града, подчерта зам.-кметът. Природата промени своята цикличност и сега много по-често ставаме свидетели на природни явления, като това, което сполетя Добрич. В града влезе оток, който нямаше как да се поеме. Падналият дъжд е бил от 10 до 14 пъти над количеството, което хидротехническите съоръжения могат да поемат. Корекцията на река Добричка, която общината направи, е извършена и оразмерена на база действащите норми от 1991 г., обясни арх. Пламен Ганчев. Той подчерта, че тези стойности вече не изпълняват своята роля и е необходимо да се впишат нови оразмерителни норми.
6-7 са срутените от наводнението къщи в Добрич
.
Още толкова трябва да бъдат съборени, тъй като едва се държат, съобщи още арх. Пламен Ганчев.  
Пораженията в ниските квартали на града щяха да бъдат много по-големи, ако водата не се бе събрала в градския парк, заяви пред общинските съветници на Добрич вчера кметът Детелина Николова. Точен анализ за причините, които доведоха до потопа, който заля Добрич, предстои да бъде направен, заяви кметът. Николова посочи, че при нея е постъпила информация за извършено контролирано изпускане на язовирите Николаевка и Крумово, които се намират на територията на Варненска област. 
Помощите, които пострадалите от наводнението ще получат на този етап са в размер на 325 лв.
Допълнителни средства ще бъдат отпускани след като се приключи огледа на пораженията и се направи оценка на нанесените щети. Кметът на Добрич призова застрахователните компании да организират работата си и да разглеждат по спешност заявленията на пострадалите.
Създадена е организация за настаняване на пострадалите в бившите студентски общежития. От Русе са пристигнали психолози, които работят с живеещите в залетите от потопа райони на Добрич.
От Община Добрич информираха, че всички доброволци, които искат да помогнат могат да отидат на площадката пред Хуманитарна гимназия, където е обособен сборен пункт. Там има координатор от  “А. С. А.-България”, който ще насочва желаещите да помагат към засегнатите райони.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.