И Добрич се включи в Световния ден срещу фракинга

Размер на шрифта: a | a | a 18:23 12 октомври 2014
Протест срещу използването на фракинга като метод за проучване и добив на подземни богатства се проведе в Добрич на 11 октомври. В цяла Европа и в САЩ трезво мислещите хора въстават срещу тази пагубна за природата технология. Американците вече са потърпевши от варварските последствия за природата от използването на хидравличното разбиване. Европейците пък се изправят срещу това, което не искат да им се случи, заяви Синтия Недялкова от Гражданска инициатива за борба с фракинга.
Добруджа е заплашена от използването на неконвенционални методи на проучване - фракинг и въглищна газификация, при които се прокарват сондажи на голяма дълбочина през подземните води, обясни Недялкова. Тя добави, че има опасност водата да изчезне в образуваните при използването на спорните технологии пукнатини, или да бъде отровена.
Не трябва да се примиряваме с проблема и да го подминаваме. Институциите трябва да се вземат в ръце и да не приемат подкупи, а да мислят за народа си и да не дават така лесно разрешителни, призова още Синтия Недялкова.
Присъстващите на протеста добричлии издигнаха плакати с надписи  "Стоп на фракинга", "Мафията убива България" и "Хората срещу властта на корпорациите". За пореден път обаче съгражданите ни показаха незаинтересованост към проблема и не се отзоваха масово на призива за включване в протеста.
Протести срещу фракинга на 11 октомври бяха организирани и в други градове на страната, сред които София, Варна, Видин, Шумен. В столицата протестираха и срещу подготвяното Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което трябва да бъде подписано между Европейския съюз и САЩ в края на 2014 г. Организаторите на протеста срещу Трансатлантическото споразумение твърдят, че с него ще бъдат свалени гаранциите за произхода и качество на храните и ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве.
Споразумението може да обезсили и мораториума върху ползването на фракинга при проучване и добив на нефт и природен газ. Протестиращите не са доволни и от това, че никой не следи до каква степен се спазва въведената забрана в страната ни срещу използването на метода хидравлично разбиване.
Световният ден срещу фракинга се организира за трета година в целия свят, като през 2013 г. се проведоха над 300 протеста в 30 страни. ДТ
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.