И Добрич се включи в Световния ден срещу фракинга

Размер на шрифта: a | a | a 18:23 12 октомври 2014
Протест срещу използването на фракинга като метод за проучване и добив на подземни богатства се проведе в Добрич на 11 октомври. В цяла Европа и в САЩ трезво мислещите хора въстават срещу тази пагубна за природата технология. Американците вече са потърпевши от варварските последствия за природата от използването на хидравличното разбиване. Европейците пък се изправят срещу това, което не искат да им се случи, заяви Синтия Недялкова от Гражданска инициатива за борба с фракинга.
Добруджа е заплашена от използването на неконвенционални методи на проучване - фракинг и въглищна газификация, при които се прокарват сондажи на голяма дълбочина през подземните води, обясни Недялкова. Тя добави, че има опасност водата да изчезне в образуваните при използването на спорните технологии пукнатини, или да бъде отровена.
Не трябва да се примиряваме с проблема и да го подминаваме. Институциите трябва да се вземат в ръце и да не приемат подкупи, а да мислят за народа си и да не дават така лесно разрешителни, призова още Синтия Недялкова.
Присъстващите на протеста добричлии издигнаха плакати с надписи  "Стоп на фракинга", "Мафията убива България" и "Хората срещу властта на корпорациите". За пореден път обаче съгражданите ни показаха незаинтересованост към проблема и не се отзоваха масово на призива за включване в протеста.
Протести срещу фракинга на 11 октомври бяха организирани и в други градове на страната, сред които София, Варна, Видин, Шумен. В столицата протестираха и срещу подготвяното Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което трябва да бъде подписано между Европейския съюз и САЩ в края на 2014 г. Организаторите на протеста срещу Трансатлантическото споразумение твърдят, че с него ще бъдат свалени гаранциите за произхода и качество на храните и ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве.
Споразумението може да обезсили и мораториума върху ползването на фракинга при проучване и добив на нефт и природен газ. Протестиращите не са доволни и от това, че никой не следи до каква степен се спазва въведената забрана в страната ни срещу използването на метода хидравлично разбиване.
Световният ден срещу фракинга се организира за трета година в целия свят, като през 2013 г. се проведоха над 300 протеста в 30 страни. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.